Zupa krem pomidorowo-porowa

Zupa krem pomidorowo-porowa

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Do bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę, mały kawałek selera, oraz pokrojony por. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia) i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy.

Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Dynia ze szpinakiem

Dynia ze szpinakiem

Dynię dusimy z odrobina wody przez 15-20 min pod przykryciem. Dodajemy szynkę, czosnek oraz drobno pokrojony szpinak i dusimy 2-3 min. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pestkami słonecznika.

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i umyć. Natkę pietruszki i liście pora opłukać. Cebulę opalić nad palnikiem (aż zbrązowieje), czosnek posiekać drobno i zeszklić na patelni. Zimną wodą zalać warzywa, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oraz sól. Gotować 40 minut na małym ogniu (ma lekko „pyrkać”) przy uchylonej pokrywie.