Wskazówki
140 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 440 kcal \ B-39 g \ T-22 g \ W-19 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Ćwiartka kaczki – 4 sztuki (560 g)
- Sól – 2 łyżeczki (12 g)
- Pieprz – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Imbir, mielony – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Rozmaryn, świeży – 2 gałązki (16 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
- Pomarańcza – 2 sztuki (480 g)
- Żurawina, świeża – 1 garść (20 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka (12 g)
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyść, wymieszaj z przyprawami, dodaj świeży rozmaryn, pokrojoną cebulę i czosnek. Dolej sok z pomarańczy i oliwę. Odłóż na całą noc do lodówki (aby kaczka się zamarynowała). Jeśli pominiesz ten krok, danie nie będzie tak smaczne.
- Mięso wyłóż w naczyniu do zapiekania i przykryj. Piecz w 180C p rzez około 80 minut.
- Wyciągnij, zdejmij pokrywę, odlej soki. Mięso posmaruj oliwą (lub masłem) wymieszaną z miodem (lub syropem klonowym).
- Do kaczki dorzuć wyfiletowane kawałki pomarańczy oraz świeżą żurawinę.
- Piecz jeszcze 30-35 minut bez przykrycia.
- Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami.
Kaczka w pomarańczach to danie sprawdzi się świetnie podczas świątecznego obiadu. Wszystko przygotujesz dzień wcześniej, aby w Święta nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.