Kaczka w Pomarańczach

5/5 - (Ocen: 3)
Kaczka w pomarańczach

Wskazówki

140 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 440 kcal \ B-39 g \ T-22 g \ W-19 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Ćwiartka kaczki – 4 sztuki (560 g)
  • Sól – 2 łyżeczki (12 g)
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Imbir, mielony – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Rozmaryn, świeży – 2 gałązki (16 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
  • Pomarańcza – 2 sztuki (480 g)
  • Żurawina, świeża – 1 garść (20 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka (12 g)

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyść, wymieszaj z przyprawami, dodaj świeży rozmaryn, pokrojoną cebulę i czosnek. Dolej sok z pomarańczy i oliwę. Odłóż na całą noc do lodówki (aby kaczka się zamarynowała). Jeśli pominiesz ten krok, danie nie będzie tak smaczne.
  2. Mięso wyłóż w naczyniu do zapiekania i przykryj. Piecz w 180C p rzez około 80 minut.
  3. Wyciągnij, zdejmij pokrywę, odlej soki. Mięso posmaruj oliwą (lub masłem) wymieszaną z miodem (lub syropem klonowym).
  4. Do kaczki dorzuć wyfiletowane kawałki pomarańczy oraz świeżą żurawinę.
  5. Piecz jeszcze 30-35 minut bez przykrycia.
  6. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami.

Kaczka w pomarańczach to danie sprawdzi się świetnie podczas świątecznego obiadu. Wszystko przygotujesz dzień wcześniej, aby w Święta nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Składniki do przygotowania kaczki w pomarańczach
Krojenie cebuli
Przygotowanie porcji1
Przygotowanie porcji2
Przygotowanie porcji3
Propozycja podania kaczki w pomarańczach

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz