Jednoporcjowe Serniczki na Zimno

5/5 - (Ocen: 2)
Jednoporcjowe serniczki na zimno

Wskazówki

powyżej 60 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:361 kcal \ B-26 g \ T-10 g \ W-42 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Serek homogen. waniliowy – 4 opak. (720 g)
  • Żelatyna – 2 łyżki (16 g)
  • Woda zimna – 1/4 szklanki (60 g)
  • Galaretka wiśniowa – 1 opakowanie (71 g)
  • Galaretka cytrynowa – 1 opakowanie (71 g)
  • Truskawki – 1/2 garści (35 g)
  • Maliny – 1/2 garści (35 g)
  • Jeżyny – 1/2 garści (33 g)
  • Borówki – 1/2 garści (25 g)

Przygotowanie

  1. Żelatynę przesyp do miseczki, zalej zimną wodą, następnie odstaw na 5 minut. Przełóż do garnka i podgrzej, ale tylko do rozpuszczenia (!). Nie może się zagotować! Zmiksuj z serkami waniliowymi, przełóż do salaterek a następnie schowaj do lodówki.
  2. Galaretki zalej wrzątkiem. W opisie na opakowaniu jest 500ml wody na całą galaretkę. Zawsze daję 250ml, dzięki czemu galaretka jest sztywniejsza. Odstaw do przestudzenia.
  3. W salaterkach z serkami ułóż ulubione owoce, zalej pierwszą galaretką i odstaw do lodówki. Żeby przyspieszyć tężenie możesz je włożyć do zamrażalnika na kilka minut. Kiedy wierzch będzie już stężały, dodaj drugą galaretkę i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Jednoporcjowe serniczki na zimno to przepis na smaczny, letni deser. Smakuje rewelacyjnie w towarzystwie drobnych, sezonowych owoców. Poza sezonem możesz wykorzystać owoce mrożone.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz