Wskazówki
powyżej 60 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:361 kcal \ B-26 g \ T-10 g \ W-42 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Serek homogen. waniliowy – 4 opak. (720 g)
- Żelatyna – 2 łyżki (16 g)
- Woda zimna – 1/4 szklanki (60 g)
- Galaretka wiśniowa – 1 opakowanie (71 g)
- Galaretka cytrynowa – 1 opakowanie (71 g)
- Truskawki – 1/2 garści (35 g)
- Maliny – 1/2 garści (35 g)
- Jeżyny – 1/2 garści (33 g)
- Borówki – 1/2 garści (25 g)
Przygotowanie
- Żelatynę przesyp do miseczki, zalej zimną wodą, następnie odstaw na 5 minut. Przełóż do garnka i podgrzej, ale tylko do rozpuszczenia (!). Nie może się zagotować! Zmiksuj z serkami waniliowymi, przełóż do salaterek a następnie schowaj do lodówki.
- Galaretki zalej wrzątkiem. W opisie na opakowaniu jest 500ml wody na całą galaretkę. Zawsze daję 250ml, dzięki czemu galaretka jest sztywniejsza. Odstaw do przestudzenia.
- W salaterkach z serkami ułóż ulubione owoce, zalej pierwszą galaretką i odstaw do lodówki. Żeby przyspieszyć tężenie możesz je włożyć do zamrażalnika na kilka minut. Kiedy wierzch będzie już stężały, dodaj drugą galaretkę i przełóż do lodówki na kilka godzin.
Jednoporcjowe serniczki na zimno to przepis na smaczny, letni deser. Smakuje rewelacyjnie w towarzystwie drobnych, sezonowych owoców. Poza sezonem możesz wykorzystać owoce mrożone.