Jednoporcjowe Serniczki Kawowe

4/5 - (Ocen: 11)
Jednoporcjowe serniczki kawowe

Wskazówki

15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal \ B-20 g \ T-13 g \ W-28 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g deseru: 109 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • mielony twaróg sernikowy – 1/2 opak. (500 g)
  • jogurt grecki – 1 opakowanie (200 g)
  • żelatyna – 2 łyżki (18 g)
  • erytrol – 4 łyżki (40 g)
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • biszkopty bez cukru – 16 sztuk (40 g)
  • espresso – 8 łyżek (80 g)
  • jeżyny – 2 garście (100 g)

Przygotowanie

  1. Na dnie słoiczków ułóż po 4 biszkopty. Zalej je espresso (po 10 ml na każdy słoiczek).
  2. Do żelatyny dodaj 3 łyżki zimnej wody, aby napęczniała. Wstaw do kąpieli wodnej i rozpuść.
  3. Twaróg zmiksuj z jogurtem, erytrolem, ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej słodzidła.
  4. Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj kawę, zmiksuj i sprawdź czy taka ilość Ci wystarczy, czy jednak wolisz mocniejszy smak.
  5. Do obu mas wlej żelatynę i zmiksuj ponownie.
  6. Na biszkopty wyłóż część owoców, wlej połowę jasnej masy sernikowej i odstaw na chwilę do lodówki, następnie dołóż ciemną masę, a potem znowu jasną.
  7. Na wierzchu ułóż owoce. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 3h.
  8. *espresso możesz zastąpić mocną, zaparzoną kawą lub 1 łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 40 ml wrzątku.

Jednoporcjowe serniczki kawowe to świetny pomysł na małe co nieco do kawy. Mają delikatną konsystencję i smakują pysznie!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 11)

Dodaj komentarz