
Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal \ B-20 g \ T-13 g \ W-28 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g deseru: 109 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- mielony twaróg sernikowy – 1/2 opak. (500 g)
- jogurt grecki – 1 opakowanie (200 g)
- żelatyna – 2 łyżki (18 g)
- erytrol – 4 łyżki (40 g)
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- biszkopty bez cukru – 16 sztuk (40 g)
- espresso – 8 łyżek (80 g)
- jeżyny – 2 garście (100 g)
Przygotowanie
- Na dnie słoiczków ułóż po 4 biszkopty. Zalej je espresso (po 10 ml na każdy słoiczek).
- Do żelatyny dodaj 3 łyżki zimnej wody, aby napęczniała. Wstaw do kąpieli wodnej i rozpuść.
- Twaróg zmiksuj z jogurtem, erytrolem, ekstraktem waniliowym lub pastą waniliową. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej słodzidła.
- Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj kawę, zmiksuj i sprawdź czy taka ilość Ci wystarczy, czy jednak wolisz mocniejszy smak.
- Do obu mas wlej żelatynę i zmiksuj ponownie.
- Na biszkopty wyłóż część owoców, wlej połowę jasnej masy sernikowej i odstaw na chwilę do lodówki, następnie dołóż ciemną masę, a potem znowu jasną.
- Na wierzchu ułóż owoce. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 3h.
- *espresso możesz zastąpić mocną, zaparzoną kawą lub 1 łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 40 ml wrzątku.
Jednoporcjowe serniczki kawowe to świetny pomysł na małe co nieco do kawy. Mają delikatną konsystencję i smakują pysznie!