Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 520 kcal \ B-17 g \ T-32 g \ W-41 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1 sztuka (50 g)
- czosnek – 1 ząbek (3 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- śmietanka 30% – 2/3 szklanki (140 g)
- woda – 1/4 szklanki (60 g)
- tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- tortellini, świeże z ricottą i szpin – 1/2 opak. (200 g)
- szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
- ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i je zeszklij. Dorzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, aż odparuje płyn. Dopraw pieprzem, tymiankiem i solą.
- Wlej śmietankę (możesz wymienić na śmietankę 12%) oraz wodę. Gotuj przez moment, a następnie dodaj surowe tortellini oraz szpinak. Przykryj pokrywką i gotuj przez 4-5 minut.
- Dodaj ser, natkę pietruszki i podawaj.
Jednogarnkowe tortellini z pieczarkami i szpinakiem to danie, które zasmakuje każdemu. Brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu? Ten przepis jest dla Ciebie