Jednogarnkowe Tortellini z Pieczarkami i Szpinakiem

5/5 - (Ocen: 1)
Jednogarnkowe tortellini z pieczarkami i szpinakiem

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 520 kcal \ B-17 g \ T-32 g \ W-41 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cebula – 1 sztuka (50 g)
  • czosnek – 1 ząbek (3 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • śmietanka 30% – 2/3 szklanki (140 g)
  • woda – 1/4 szklanki (60 g)
  • tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • tortellini, świeże z ricottą i szpin – 1/2 opak. (200 g)
  • szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i je zeszklij. Dorzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, aż odparuje płyn. Dopraw pieprzem, tymiankiem i solą.
  3. Wlej śmietankę (możesz wymienić na śmietankę 12%) oraz wodę. Gotuj przez moment, a następnie dodaj surowe tortellini oraz szpinak. Przykryj pokrywką i gotuj przez 4-5 minut.
  4. Dodaj ser, natkę pietruszki i podawaj.

Jednogarnkowe tortellini z pieczarkami i szpinakiem to danie, które zasmakuje każdemu. Brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu? Ten przepis jest dla Ciebie

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz