W chorobie tej dochodzi do zwiększonego rozpadu białek, tłuszczów, węglowodanów i przyspieszenia przemiany materii – bardzo często osoby borykające się z nadczynnością chudną w zastraszającym tempie. Odpowiedni sposób żywienia może zminimalizować efekty uboczne zaburzenia i pomóc w dostarczeniu wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Energia – głównym celem jest pokrycie wzmożonego zapotrzebowania organizmu. Odpowiednio skomponowana dieta powinna dostarczać optymalną ilość kalorii, aby zahamować proces ubytku masy ciała. Kaloryczność diety zależna jest od stopnia nasilenia choroby. Zazwyczaj zwiększa się ją o 15-25% w stosunku do norm dla osób zdrowych, a w silnej nadczynności nawet o 50-80%.
- Białko – z powodu zwiększonych procesów rozpadu białka zalecana jest dieta wysokobiałkowa*. Należy spożywać około 1,5-2g białka na 1kg masy ciała na dzień. Dobre źródła białka to: mięso (drób, wołowina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina), ryby (dorsz, sandacz, halibut, śledź, sola, pstrąg, makrela).
*( z ilością białka nie należy przesadzać, ponieważ zbyt duża jego podaż dodatkowo przyspiesza metabolizm). - Tłuszcze – dieta powinna obfitować w tłuszcze nienasycone omega-3. Do jadłospisu należy wprowadzić: oliwę z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z awokado, tłuste ryby (dziki łosoś, halibut, makrela), jaja, awokado.
- Węglowodany – należy ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych: cukru, słodyczy, białego pieczywa, makaronów, słodzonych napojów.
Warto sięgać po kaszę gryczaną, jaglaną, komosę ryżową, amarantus, ryż, jeśli nie ma nietolerancji glutenu, to wprowadzić pieczywo żytnie na zakwasie.
Witaminy i składniki mineralne
W nadczynności tarczycy wzrasta również zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne:
- Witamina A – zmniejsza objawy choroby:
– w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych: podroby (wątroba wieprzowa, drobiowa), niektóre gatunki ryb (łosoś, makrela), masło i jaja,
– w produktach roślinnych występuje w postaci karotenoidów (prowitaminy A): marchew, brokuły, czerwona papryka, pomidory, dynia, bataty, morele, brzoskwinie, śliwki; - Witamina C – silny antyoksydant, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Źródła: kiszona kapusta, papryka, pietruszka, szpinak, brokuły, ziemniaki, brukselka, kapusta, karczochy, szparagi, owoce jagodowe, porzeczki; - Witamina B1 – łagodzi objawy nadpobudliwości, nerwowości, zmniejsza kołatanie serca i drżenie rąk.
Źródła: wieprzowina i jej przetwory, jaja, kasze, płatki owsiane, ryby, brukselka, szparagi, kalafior, pomarańcze, banany, orzechy i awokado; - Magnez – ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i dzięki temu może łagodzić objawy, takie jak rozdrażnienie i nerwowość.
Źródła: kasza gryczana, fasola, kakao, gorzka czekolada, nasiona słonecznika, pistacje, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, ryż brązowy, banan, makrela, łosoś, awokado; - Wapń i witamina D3 – u osób z nadczynnością tarczycy wzrasta ryzyko rozwoju osteoporozy dlatego, tak ważna jest odpowiednia podaż wapnia oraz witaminy D w diecie.
Źródła: amarantus, komosa ryżowa, sezam, sardynki, szproty, węgorz, śledzie, łosoś, migdały, mak, orzechy laskowe, siemię lniane, rośliny strączkowe, suszone owoce (głównie figi i morele), sery twarogowe, zielone warzywa – brokuły, jarmuż, kapusta włoska i natka pietruszki; - Selen – jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, pomaga zmniejszyć ilość przeciwciał atakujących tarczycę.
Źródła: orzechy brazylijskie, mięso i jego przetwory, podroby, jaja, ryby, ostrygi, tuńczyk, owoce morza, kiełki, czosnek, grzyby; - Potas – korzystnie wpływa na pracę serca i może złagodzić objaw kołatania serca. Dodatkowo w chorobie często pojawiają się biegunki, podczas których dochodzi do strat potasu, dlatego warto zadbać o jego podaż.
Źródła: pomidory, banany, ziemniaki, morele suszone, pestki dyni, orzechy włoskie, kasza gryczana, brokuły; - Jod – osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny przekraczać zalecanej dziennej dawki jodu, ponieważ zbyt duże ilości tego pierwiastka mogą nasilać dolegliwości choroby.
Dodatkowe wskazania
- przede wszystkim należy jadać zdrowo, wybierać jak najbardziej naturalne produkty,
- należy wykluczyć produkty i dania wysoko przetworzone: fast food, słodzone napoje, słodycze, ciasta, ciastka, słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy),
- należy unikać produktów i substancji, które pobudzają ośrodkowy układ nerwowy: kofeina (kawa, mocna czarna herbata, napoje energetyzujące, napoje typu Cola, Pepsi), guarana, efedryna,
- posiłki powinny być lekkostrawne, dlatego należy unikać smażenia na głębokim tłuszczu. Potrawy najlepiej gotować, dusić, piec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie),
- nie wskazane są warzywa wzdymające: bób, fasola, soja itp.,
- należy unikać głodówek i dużych restrykcji kalorycznych,
- warto zadbać o regularność posiłków,
- warto zadbać o higienę snu, ograniczać stres, zadbać o odpoczynek.
tyle do ogarnięcia…aż mi z głowy paruje.
To się tylko wydaje trudne 🙂 Wystarczy małymi kroczkami wprowadzać zmiany i będzie dobrze 🙂 Uściski!
polecam ebooka 🙂 fajne przepisy i lepsze samopoczucie
Bardzo dziękuję! Cieszę się 🙂
mam nadczynnośc tarczycy/guzki tarczycowe/lecze sie juz 2 lata ,uregulowana ale szukam dobrei diety na tą przepadłosc,znalazłam dobry artykuł na ten temat,dziekuję i prosze o więcej.Pozdrawiam.
Postaram się coś jeszcze opisać 🙂
czy niskie TSH może wynikać z brania antybiotyku? czy to nie możliwe.