Wskazówki
45 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
418 kcal \ B-8 g \ W-59 g \ T-19 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Laska wanilii – 2 g (1 kawałek)
- Cynamon – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Śliwki węgierki – 225 g (15 sztuk)
- Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min. (w razie potrzeby dolać wodę). Po ugotowaniu masę wymieszać z cynamonem i część przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć oczyszczone i poprzekrajane na pół śliwki i przykryć pozostałą częścią kaszy. Na wierzchu ułożyć kilka śliwek, delikatnie obsypać cynamonem i zapiekać 30 min w piekarniku. Smakuje na ciepło jak i na zimno 🙂
Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
To do roboty 🙂 bede probowac
Super! 😉