Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Wskazówki

45 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
418 kcal \ B-8 g \ W-59 g \ T-19 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Laska wanilii – 2 g (1 kawałek)
  • Cynamon – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Śliwki węgierki – 225 g (15 sztuk)
  • Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min. (w razie potrzeby dolać wodę). Po ugotowaniu masę wymieszać z cynamonem i część przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć oczyszczone i poprzekrajane na pół śliwki i przykryć pozostałą częścią kaszy. Na wierzchu ułożyć kilka śliwek, delikatnie obsypać cynamonem i zapiekać 30 min w piekarniku. Smakuje na ciepło jak i na zimno 🙂
Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia
Zosia
3 lat temu

To do roboty 🙂 bede probowac

Item added to cart.
0 items - 0,00