Jaglanka zapiekana ze śliwkami

Wskazówki

45 minut  2 porcje
1 porcja to: 418 kcal \ B-8 g \ W-59 g \ T-19 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Laska wanilii – 2 g (1 kawałek)
  • Cynamon – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Śliwki węgierki – 225 g (15 sztuk)
  • Wiórki kokosowe – 12 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min. (w razie potrzeby dolać wodę). Po ugotowaniu masę wymieszać z cynamonem i część przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć oczyszczone i poprzekrajane na pół śliwki i przykryć pozostałą częścią kaszy. Na wierzchu ułożyć kilka śliwek, delikatnie obsypać cynamonem i zapiekać 30 min w piekarniku. Smakuje na ciepło jak i na zimno 🙂
Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaZosia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zosia
Gość
Zosia

To do roboty 🙂 bede probowac

Item added to cart.
0 items - 0,00