Wskazówki
90 minut 30 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
30 kcal \ B-1 g \ W-3 g \ T-2 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Kasza jaglana – 100 g (1 woreczek)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Woda – 50 g (1 porcja)
- Cukier kokosowy – 20 g (1 porcja)
- Wiórki kokosowe – 30 g (5 łyżek)
- Laska wanilii – 1 kawałek
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kaszę ugotować z dodatkiem mleka kokosowego, wody, soli, cukru kokosowego i wanilii (dodałam domowy ekstrakt waniliowy). W razie potrzeby dodatkowo podlać wodą. Wymieszać z pastą kokosową (kupną, bądź wiórkami kokosowymi zblendowanymi w młynku do kawy) i zmiksować. Z masy formować kulki. Dodatkowo można je obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce i podawać.
Do środka można dodać migdały albo coś kwaśnego (np. wstrzyknąć dżem z czarnej porzeczki).
Robiłam dzisiaj kulki z migdałkiem w środku. Obłęd ! 😉
Cieszę się 🙂
Uwielbiamy 🙂 Następnym razem dodam też białą czekoladę
mhmmmm 🙂 Będzie pysznie 🙂
Robię dzisiaj
Powodzenia!
Czy zamiast mleka kokosowego można dać zwykle mleko ?
Nie, mleko kokosowe nadaje konsystencję. Zwykłe się niestety nie nadaje
Pytanie- jaki maja termin waznosci po zrobieniu? 🙂
Myślę, że 3 dni spokokojnie poleżą w lodówce 🙂