Print Friendly, PDF & Email

Istota spożywania soli

Stereotypowo mówi się, że dobrze unikać soli, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie krwi, oraz przyczynia się do rozwoju chorób serca. A sól jest niezwykle ISTOTNA dla naszego zdrowia. Niewiele osób wie, że to właśnie sól (sole mineralne) pozwala nam zachować równowagę między wodą w komórce, a płynami znajdującymi się poza nią.

Wyróżniamy dwa rodzaje soli: stołową (kuchenną) oraz naturalną.Istota spożywania soli

  • sól stołowa (czy też kuchenna) – jest produktem mocno przetworzonym – to chlorek sodu, który jest nienaturalnym związkiem chemicznym.
  • sól naturalna – sól zawierająca korzystne minerały i elektrolity (dobrej jakości może mieć nawet 80 różnych minerałów, które odgrywają ważną rolę w produkcji enzymów, odporności organizmu czy wpływają na układ endokrynologiczny).

Najlepszą opcją jest dobrej jakości sól morska, aztecka lub himalajska.

E-book: Zdrowa dieta dla każdegoE-book: Zdrowa dieta dla każdego

49,99 zł

Chcesz zadbać o swoje zdrowie, ale nie masz pomysłów na zdrowe, smaczne i szybkie posiłki? Jeśli tak, to ten e-book jest dla Ciebie! Znajdziesz w nim 7-dniowy plan posiłków z 4 wariantami kaloryczności: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00