Indyk w sosie curry z mango

4.5/5 - (Ocen: 4)
Indyk w sosie curry z mango

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
604 kcal \ B-35 g \ W-54 g \ T-31 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mango – 240 g (1 sztuka)
  • Ryż jaśminowy – 60 g (1 porcja)
  • Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Papryczka chili – 2 g (1cm kawałek)
  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Indyk, filet z piersi – 300 g (1 porcja)
  • Czerwona pasta curry – 10 g (1 łyżeczka)
  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć porządnie pastą curry i odłożyć. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chilli pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć indyka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem (można je dodać wcześniej, jednak zauważyłam, że tak drobno starty czosnek lubi się przypalać). Całość zalać mlekiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem jaśminowym.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 4)

2 komentarze do “Indyk w sosie curry z mango”

Dodaj komentarz