Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
604 kcal \ B-35 g \ W-54 g \ T-31 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mango – 240 g (1 sztuka)
- Ryż jaśminowy – 60 g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Papryczka chili – 2 g (1cm kawałek)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Indyk, filet z piersi – 300 g (1 porcja)
- Czerwona pasta curry – 10 g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć porządnie pastą curry i odłożyć. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chilli pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć indyka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem (można je dodać wcześniej, jednak zauważyłam, że tak drobno starty czosnek lubi się przypalać). Całość zalać mlekiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem jaśminowym.
Pani Kasiu to było pyszne! Mój mąż woła o więcej. Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę 🙂