Wskazówki
25 minut 8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
137 kcal \ B-3 g \ W-14 g \ T-8 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Cukinia – 320g (1 mała sztuka)
- Mąka orkiszowa – 60g (1/2 szklanki)
- Mąka gryczana – 30 g (1/4 szklanki)
- Mąka kokosowa – 30g (1/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Jajo – 50g (1 sztuka)
- Mleko owsiane lub krowie – 220 ml (1 szklanka)
- Olej – 50 ml (1/4 szklanki)
- Pieprz – 2 szczypty
- Sól – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę orkiszową i gryczaną (można dać jeden rodzaj 🙂 ), proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Dorzucić jajo, pieprz, sól, wlać olej i mleko. Jeśli gofry będą dla dziecka, to pominąć sól. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut (jeśli masa będzie za gęsta, dodać trochę mleka). Piec na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy (najlepiej używać taką powyżej 1200W). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas było to jajko, awokado, roszponka, czerwona cebula, pomidorki, oliwa, czarnuszka).
Do masy można dodać trochę startego, twardego sera – będą jeszcze smaczniejsze 🙂