Gofry z cukinii

4.5/5 - (Ocen: 13)
Gofry z cukinii

Wskazówki

25 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
137 kcal \ B-3 g \ W-14 g \ T-8 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Cukinia – 320g (1 mała sztuka)
  • Mąka orkiszowa – 60g (1/2 szklanki)
  • Mąka gryczana – 30 g (1/4 szklanki)
  • Mąka kokosowa – 30g (1/4 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Jajo – 50g (1 sztuka)
  • Mleko owsiane lub krowie –  220 ml (1 szklanka)
  • Olej – 50 ml (1/4 szklanki)
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Sól – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę orkiszową i gryczaną (można dać jeden rodzaj 🙂 ), proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Dorzucić jajo, pieprz, sól, wlać olej i mleko. Jeśli gofry będą dla dziecka, to pominąć sól. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut (jeśli masa będzie za gęsta, dodać trochę mleka). Piec na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy (najlepiej używać taką powyżej 1200W). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas było to jajko, awokado, roszponka, czerwona cebula, pomidorki, oliwa, czarnuszka).

Do masy można dodać trochę startego, twardego sera – będą jeszcze smaczniejsze 🙂

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 13)

Dodaj komentarz