Wskazówki
30 minut
12 gofrów
Wartość odżywcza 1 gofra: 182 kcal \ B-9 g \ T-8 g \ W-17 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g gofra: 230 kcal \ B-12 g \ T-10 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (260 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (7 g)
- Sól – 1 szczypta
- Suszone pomidory z czosnkiem – 2 łyżeczki
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Olej – 4 łyżki (40 g)
- Mleko 3,2% – 1 szklanka (250 g)
- Szynka szwarcwaldzka – 5 plastrów (55 g)
- Kukurydza konserw. – 2/3 szklanki (100 g)
- Ser mozzarella, tarty – 7 łyżek (90 g)
- Ser parmezan, tarty – 5 łyżek (40 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka
- Bazylia, świeża – 1 łyżka
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
- Jajka wymieszaj z mlekiem i olejem, a następnie przelej do mąki. Szynkę pokrój drobno, kukurydzę odsącz, natkę pietruszki i bazylię posiekaj. Dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dosyp starty ser i wymieszaj dokładnie.
- Piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy (powinna mieć dużą moc). Przestudź na kratce.
Wytrawne gofry pizzowe to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub posiłek do lunchboxa. Sprawdzą się też jako II śniadanie do szkoły. Możesz podać je osobno, bądź z sosem czosnkowym 🙂