Wytrawne Gofry Pizzowe

4.1/5 - (Ocen: 35)
Wytrwane gofry pizzowe

Wskazówki

30 minut
12 gofrów
Wartość odżywcza 1 gofra: 182 kcal \ B-9 g \ T-8 g \ W-17 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g gofra: 230 kcal \ B-12 g \ T-10 g \ W-21 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (260 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (7 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Suszone pomidory z czosnkiem – 2 łyżeczki
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Olej – 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 3,2% – 1 szklanka (250 g)
  • Szynka szwarcwaldzka – 5 plastrów (55 g)
  • Kukurydza konserw. – 2/3 szklanki (100 g)
  • Ser mozzarella, tarty – 7 łyżek (90 g)
  • Ser parmezan, tarty – 5 łyżek (40 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka
  • Bazylia, świeża – 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  2. Jajka wymieszaj z mlekiem i olejem, a następnie przelej do mąki. Szynkę pokrój drobno, kukurydzę odsącz, natkę pietruszki i bazylię posiekaj. Dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dosyp starty ser i wymieszaj dokładnie.
  3. Piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy (powinna mieć dużą moc). Przestudź na kratce.

Wytrawne gofry pizzowe to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub posiłek do lunchboxa. Sprawdzą się też jako II śniadanie do szkoły. Możesz podać je osobno, bądź z sosem czosnkowym 🙂

Wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia, solą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Wymieszanie jajek z mlekiem i olejem
Połączenie wszystkich składników
Połączenie wszystkich składników
Gotowa masa do wytrawnych gofrów pizzowych
Wytrawne gofry pizzowe

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 35)

Dodaj komentarz