
Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 555 kcal \ B-36 g \ T-16 g \ W-65 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 107 kcal \ B-7 g \ T-3 g \ W-13 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Mięso mielone z indyka – 1 opak. (400 g)
- Passata pomidorowa – 1 opak. (500 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- Bazylia – 1/3 łyżeczki
- Gnocchi – 1 opakowanie (500 g)
- Ser parmezan, tarty – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj zmielone mięso z indyka. Dopraw papryką słodką, ostrą, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.
- Dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kilka minut.
- Wrzuć gnocchi i gotuj do miękkości. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku.
- Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.
Gnocchi z indykiem w sosie pomidorowym to prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz takie dania, myślę że zasmakuje Ci również gnocchi ze szpinakiem i pomidorami.