Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 501 kcal \ B-38 g \ T-34 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g frittaty: 146 kcal \ B-11 g \ T-10 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Czosnek – 1 ząbek (6 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
- Szynka szwarcwaldzka – 5 plastrów (55 g)
- Szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki (1 g)
- Suszone pomidory w oleju – 4 plastry (35 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (70 g)
- Jajo – 6 sztuk (300 g)
- Ser mozzarella, tarty – 4 łyżki (50 g)
- Suszone pomidory z czoskiem – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle klarowanym. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojoną szynkę.
- Szpinak porządnie przepłucz, posiekaj i dorzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy liście zwiędną, dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Ser sałatkowy pokrój na małe kawałki i ułóż na szpinaku.
- Jaja wybij do miseczki, rozbij dokładnie, dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem a następnie wymieszaj z mozzarellą. Masę wylej na patelnię ze szpinakiem. Smaż przez chwilę i włóż do piekarnika nagrzanego na 180C. Piecz około 15 minut. Przed podaniem frittatę posyp lekko suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami fantastycznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub kolacja.