Wskazówki
45 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
569 kcal \ B-24 g \ W-17 g \ T-48 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Serek philadelphia – 75 g (3 łyżki)
- Szparagi – 380 g (1 pęczek)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części (łapiemy za oba końce i wyginamy- miejscu gdzie się złamią kończy się zdrewniała część). Można je obrać ze skórki- ja ten etap pominęłam. Przez minutę blanszujemy je w gorącej wodzie, a następnie wrzucamy do zimnej, aby zachowały swój piękny zielony kolor. Wyciągamy je, osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowymasłem klarowanym. Obie strony smażymy przez około 2 minuty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Jajka rozbijamy, dodajemy 3 łyżki serka naturalnego, doprawiamy odrobiną pieprzu i wylewamy na formę. Na masie jajecznej wykładamy szparagi. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut.