Wskazówki
30 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
305 kcal \ B-12 g \ W-38 g \ T-11 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mąka orkiszowa – 200 g (1 porcja)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Woda – 125 g (1 porcja)
- Jogurt grecki – 60 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona – 50 g (1/2 sztuki)
- Gruszka – 130 g (1 sztuka)
- Ser pleśniowy Lazur – 60 g (1 kawałek)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przepis jest moim totalnym eksperymentem. Miałam ochotę na coś a’la pizza, ale nie chciałam czekać przez godzinę lub więcej, aż urośnie ciasto drożdżowe.
W misce wymieszać mąkę, wodę, oliwę i sól. Powinno powstać elastycznie ciasto. Na blacie lekko podsypanym mąką rozwałkować placek. Posmarować jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, kawałkami gruszki i serem pleśniowym. Posypać suszonym rozmarynem, polać miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut.
* miodu można użyć po pieczeniu, aby nie stracił swoich właściwości
** mąkę orkiszową można wymienić na zwykłą, danie będzie smaczniejsze