Flatbread z serem pleśniowym i gruszką

5/5 - (Ocen: 1)
Flatbread z serem pleśniowym i gruszką

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
305 kcal \ B-12 g \ W-38 g \ T-11 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa – 200 g (1 porcja)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Woda – 125 g (1 porcja)
  • Jogurt grecki – 60 g (3 łyżki)
  • Cebula czerwona – 50 g (1/2 sztuki)
  • Gruszka – 130 g (1 sztuka)
  • Ser pleśniowy Lazur – 60 g (1 kawałek)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Przepis jest moim totalnym eksperymentem. Miałam ochotę na coś a’la pizza, ale nie chciałam czekać przez godzinę lub więcej, aż urośnie ciasto drożdżowe.

W misce wymieszać mąkę, wodę, oliwę i sól. Powinno powstać elastycznie ciasto. Na blacie lekko podsypanym mąką rozwałkować placek. Posmarować jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, kawałkami gruszki i serem pleśniowym. Posypać suszonym rozmarynem, polać miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut.

* miodu można użyć po pieczeniu, aby nie stracił swoich właściwości
** mąkę orkiszową można wymienić na zwykłą, danie będzie smaczniejsze

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz