Wskazówki
10 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
468 kcal \ B-20 g \ W-42 g \ T-26 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Jogurt grecki – 400 g (1 duży kubek)
- Syrop klonowy – 30 g (3 łyżki)
- Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
- Masło z orzechów laskowych – 60 g (3 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Musimy przygotować dwie warstwy – białą i czekoladowo-orzechową. Jogurt grecki (użyłam Pilosa z Lidla) przekładamy do dwóch miseczek.
– warstwa biała – do jogurtu dodajemy *syrop klonowy (1,5 łyżki) i domowy ekstrakt waniliowy (tylko nie aromat).
– warstwa czokoladowo-orzechowa – do drugiej miseczki z jogurtem dodajemy syrop klonowy (1,5 łyżki), masło orzechowe (możemy je przygotować z orzechów laskowych, wystarczy przygotować 3 łyżki i zmielić na masło), kakao i ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie.
Układamy warstwami w pucharkach i zjadamy ze smakiem 😉
*Zamiast syropu klonowego można dodać płynny miód, syrop daktylowy lub erytrol.
Inspiracja: przepisy na instagramie 🙂
Fit deser a’la monte to świetny deser, który sprawdzi się w czasie kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Jak to wygląda!!! Gdzie kupię to masło?
Primavika ma dobrej jakości (jest w Auchan, Tesco, Piotrze i Pawle) ale można też zrobić swoje – wystarczą orzechy i mocny młynek do kawy 🙂
Jestem zachwycona stroną i przepisami <3 Czerpię garściami i wprowadzam do swojej kuchni
Ojej, bardzo, bardzo mi miło 🙂 🙂
Jak zrobić ekstrakt waniliowy?
Potrzebujemy 5-6 lasek wanilii (zamawiam na allegro) oraz spirytus lub wódkę (ok 250-300 ml). Laski rozciąć wzdłuż. Włożyć do szklanej butelki (albo nawet słoika) i zalać alkoholem (zamiast spirytusu można dodać wódkę lub inny). Odstawić w ciemne miejsce i co jakiś czas potrząsać naczyniem. Ekstrakt będzie gotowy, gdy nabierze ciemnobrązowego koloru – po tygodniu już widać zmiany, ale im dłużej stoi, tym lepiej. W wielu sklepach można kupić gotowy, ale dość drogo wychodzi 🙁
Czym można zastąpić ten ekstrakt? Można laską wanili albo cukrem waniliowym?
Ziarenka wanilii albo cukier też będą dobre 😉
A czy można użyć pastę z wanilii lub taki ekstrat z wanilii w ciemnej butelece ? ( nie taki aromat)
Tak, jak najbardziej! Zwykły aromat się nie nadaje, bo ma sztuczny posmak i popsułby deser 🙂
niestety nie mam masła orzechowego z orzeszkow ziemnych, mam z arachidowych czy mogę nim zastąpić?
Powinno być użyte masło z orzechów laskowych lub migdałów 🙂 Z arachidowym też wyjdzie dobre, ale to już nie będzie to samo 🙂