Fit deser a’la monte

5/5 - (Ocen: 1)
Fit deser a'la monte

Wskazówki

10 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
468 kcal \ B-20 g \ W-42 g \ T-26 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Jogurt grecki – 400 g (1 duży kubek)
  • Syrop klonowy – 30 g (3 łyżki)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
  • Masło z orzechów laskowych – 60 g (3 łyżki)
  • Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Musimy przygotować dwie warstwy – białą i czekoladowo-orzechową. Jogurt grecki (użyłam Pilosa z Lidla) przekładamy do dwóch miseczek.
– warstwa biała – do jogurtu dodajemy *syrop klonowy (1,5 łyżki) i domowy ekstrakt waniliowy (tylko nie aromat).
– warstwa czokoladowo-orzechowa – do drugiej miseczki z jogurtem dodajemy syrop klonowy (1,5 łyżki), masło orzechowe (możemy je przygotować z orzechów laskowych, wystarczy przygotować 3 łyżki i zmielić na masło), kakao i ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie.
Układamy warstwami w pucharkach i zjadamy ze smakiem 😉

*Zamiast syropu klonowego można dodać płynny miód, syrop daktylowy lub erytrol.

Inspiracja: przepisy na instagramie 🙂

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ Najlepsze przepisy

Podaj e-maila i dołączyć do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

12 komentarzy do “Fit deser a’la monte”

    • Potrzebujemy 5-6 lasek wanilii (zamawiam na allegro) oraz spirytus lub wódkę (ok 250-300 ml). Laski rozciąć wzdłuż. Włożyć do szklanej butelki (albo nawet słoika) i zalać alkoholem (zamiast spirytusu można dodać wódkę lub inny). Odstawić w ciemne miejsce i co jakiś czas potrząsać naczyniem. Ekstrakt będzie gotowy, gdy nabierze ciemnobrązowego koloru – po tygodniu już widać zmiany, ale im dłużej stoi, tym lepiej. W wielu sklepach można kupić gotowy, ale dość drogo wychodzi 🙁

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00