Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 509 kcal \ B-22 g \ T-18 g \ W-63 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 104 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-13 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1 sztuka (80 g)
- pieczarki – 7 sztuk (140 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- łopatka mielona – 1 szklanka (200 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (40 g)
- ziemniaki – 4 sztuki (1400 g)
- ser cheddar, tarty – 1 garść (40 g)
- ser mozzarella, tarty – 1 garść (40 g)
Przygotowanie
- Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i odłóż do miski.
- Na tę samą patelnię wrzuć mielone mięso, przyprawy (paprykę słodką, ostrą i oregano), koncentrat pomidorowy. Smaż aż mięso całkiem się zetnie i przełóż na talerz z pieczarkami.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki (wybierz duże!). Odłóż na talerz, przestudź a następnie przekrój wzdłóż na pół i wydrąż. Wnętrze dodaj do reszty składników w misce.
- Całość wymieszaj z tartym serem (zostaw ok 20g do posypania łódeczek), dopraw do smaku i nafaszeruj łódeczki.
- Piecz 10 minut w 200C we frytkownicy beztłuszczowej. Na 2 minuty przed końcem pieczenia posyp startym serem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad. Koniecznie podawaj je z surówką.