Kanapka z kurczakiem
Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.
Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło.
Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc).
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ).
Ulubione bułki (najlepiej domowe) podpiec na patelni lub w opiekaczu. Przygotować sos: musztardę, miód i majonez wymieszać dokładnie. Na połówce bułki rozsmarować sos, ułożyć sałatę, falafele, pomidora oraz chipsy.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Pomału dodawać ciepłą (ale nie gorącą) wodę wymieszaną z oliwą i zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką wyrobić elastyczne ciasto.