
Wskazówki
10h+2h
10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 377 kcal \ B-22 g \ T-16 g \ W-32 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 144 kcal \ B-8 g \ T-6 g \ W-12 g \ BŁ-4 g
Składniki
- fasola piękny jaś – 3 szklanki (500 g)
- liść laurowy, suszony – 3 sztuki
- ziele angielskie – 4 sztuki
- boczek surowy, wędzony – 1 kawałek (150 g)
- kiełbasa śląska z szynki – 5 sztuk (400 g)
- cebula – 1 sztuka (160 g)
- czosnek – 3 ząbki (12 g)
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki (75 g)
- passata pomidorowa – 1 opakowanie (500 g)
- pomidory krojone – 2 opakowania (800 g)
- sól – 1 płaska łyżka
- majeranek suszony – 1 łyżka
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka wędzona – 1 łyżeczka (4 g)
- pieprz – 1 łyżeczka (4 g)
Przygotowanie
- Fasolę przesyp do miski, wypłucz porządnie, a następnie zalej zimną wodą (powyżej 10 cm nad poziomem fasolki) i odstaw na noc (mocz przynajmniej 10h). Jeśli zauważysz, że fasola napęczniała i ma za mało wody, to dolej 🙂
- Następnego dnia fasolę przełóż do garnka, wlej wodę, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h.
- Na patelni podsmaż boczek i kiełbasę (nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z mięsa). Dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wszystko do fasolki.
- Dodaj pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat. Dodaj przyprawy (w razie potrzeby pod koniec gotowania dopraw jeszcze do smaku). Gotuj 20-30 minut.
- Podawaj z pieczywem.
Fasolka po bretońsku jest najlepsza następnego dnia (jak większość tego typu potraw). Nadmiar możesz zawekować w słoikach. Świetnie sprawdzi się jako obiad awaryjny 🙂 Wystarczy, że wyciągniesz ją ze spiżarki i podgrzejesz.