Dorsz zapiekany w porach

Wskazówki

30 minut  2 porcje
1 porcja to: 425 kcal \ B-40 g \ W-12 g \ T-25 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Dorsz, filet – 400 g (2 porcje)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Por – 250 g (1 sztuka)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 kubeczka)
  • Śmietana 12% – 45 g (3 łyżki)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Oczyszczonego dorsza (u mnie były to polędwice, ale filet też jest ok) włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na maśle poddusić pokrojonego w krążki (albo drobniej) pora, doprawić porządnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę – aż por zmięknie. Dodać odrobinę soku z cytryny. Sos wylać na rybę. Piec w 180C przez 20 minut. Podawać np. z ziemniakami.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00