Dorsz zapiekany w porach

3.7/5 - (Ocen: 30)
Dorsz zapiekany w porach

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
425 kcal \ B-40 g \ W-12 g \ T-25 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Dorsz, filet – 400 g (2 porcje)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Por – 250 g (1 sztuka)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 kubeczka)
  • Śmietana 12% – 45 g (3 łyżki)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Oczyszczonego dorsza (u mnie były to polędwice, ale filet też jest ok) włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na maśle poddusić pokrojonego w krążki (albo drobniej) pora, doprawić porządnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę – aż por zmięknie. Dodać odrobinę soku z cytryny. Sos wylać na rybę. Piec w 180C przez 20 minut. Podawać np. z ziemniakami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 30)

Dodaj komentarz