Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
425 kcal \ B-40 g \ W-12 g \ T-25 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Dorsz, filet – 400 g (2 porcje)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Por – 250 g (1 sztuka)
- Śmietana 30% – 100 g (1/2 kubeczka)
- Śmietana 12% – 45 g (3 łyżki)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Oczyszczonego dorsza (u mnie były to polędwice, ale filet też jest ok) włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na maśle poddusić pokrojonego w krążki (albo drobniej) pora, doprawić porządnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę – aż por zmięknie. Dodać odrobinę soku z cytryny. Sos wylać na rybę. Piec w 180C przez 20 minut. Podawać np. z ziemniakami.