Dorada pieczona z warzywami

Oceń
Dorada pieczona z warzywami

Wskazówki

50 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
711 kcal \ B-45 g \ T-28 g \ W-68 g \ BŁ-11 g

Składniki

  • Dorada – 340 g (2 sztuki)
  • Masło – 20 g (2 łyżki)
  • Cytryna – 40 g (4 plastry)
  • Ziemniaki – 540 g (6 sztuk)
  • Papryka czerwona – 115 g (1/2 sztuki)
  • Papryka żółta – 100 g (1/2 sztuki)
  • Cukinia – 500 g (2 małe sztuki)
  • Czerwona cebula – 80 g (1 sztuka)
  • Pomidorki koktajlowe – 100 g (1 garść)
  • Czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • Papryczka chilli – 12 g (1 sztuka)
  • Pietruszka, natka – 24 g (2 łyżki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą (2 łyżkami) i rozmarynem. Wyłożyć na blaszce i piec 10 min w 200C. W międzyczasie pokroić warzywa. Masło rozpuścić i wymieszać z łyżką posiekanej natki, ząbkiem czosnku i drobno pokrojoną papryczką chili. Ryby opłukać, osuszyć, delikatnie naciąć z wierzchu. Do środka włożyć po plasterku cytryny oraz część masła wymieszanego z posiekaną pietruszką, chili i ząbkiem czosnku. Wszystko ułożyć na ziemniakach, rybę polać resztą masła z pietruszką i czosnkiem. Piec przez 25-30 minut. Zjeść ze smakiem

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz