Wskazówki
50 minut 2 duże porcje
1 porcja to: xxx kcal \ B-x g \ W-x g \ T-x g \ BŁ-x g
Składniki
- Dorada – 2 sztuki
- Masło – 20g
- Cytryna – kilka plasterków
- Ziemniaki – 8 małych sztuk
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Papryka żółta – 1/2 sztuki
- Cukinia – 2 małe sztuki
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – 1 gałązka
- Czosnek – 4-5 ząbków
- Papryczka chili – 1 kawałek
- Natka pietruszki – 2 łyżki
- Oliwa – 4 łyżki
- Rozmaryn – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą (2 łyżkami) i rozmarynem. Wyłożyć na blaszce i piec 10 min w 200C. W międzyczasie pokroić warzywa. Masło rozpuścić i wymieszać z łyżką posiekanej natki, ząbkiem czosnku i drobno pokrojoną papryczką chili. Ryby opłukać, osuszyć, delikatnie naciąć z wierzchu. Do środka włożyć po plasterku cytryny oraz część masła wymieszanego z posiekaną pietruszką, chili i ząbkiem czosnku. Wszystko ułożyć na ziemniakach, rybę polać resztą masła z pietruszką i czosnkiem. Piec przez 25-30 minut. Zjeść ze smakiem