Wskazówki
50 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
711 kcal \ B-45 g \ T-28 g \ W-68 g \ BŁ-11 g
Składniki
- Dorada – 340 g (2 sztuki)
- Masło – 20 g (2 łyżki)
- Cytryna – 40 g (4 plastry)
- Ziemniaki – 540 g (6 sztuk)
- Papryka czerwona – 115 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta – 100 g (1/2 sztuki)
- Cukinia – 500 g (2 małe sztuki)
- Czerwona cebula – 80 g (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe – 100 g (1 garść)
- Czosnek – 20 g (4 ząbki)
- Papryczka chilli – 12 g (1 sztuka)
- Pietruszka, natka – 24 g (2 łyżki)
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą (2 łyżkami) i rozmarynem. Wyłożyć na blaszce i piec 10 min w 200C. W międzyczasie pokroić warzywa. Masło rozpuścić i wymieszać z łyżką posiekanej natki, ząbkiem czosnku i drobno pokrojoną papryczką chili. Ryby opłukać, osuszyć, delikatnie naciąć z wierzchu. Do środka włożyć po plasterku cytryny oraz część masła wymieszanego z posiekaną pietruszką, chili i ząbkiem czosnku. Wszystko ułożyć na ziemniakach, rybę polać resztą masła z pietruszką i czosnkiem. Piec przez 25-30 minut. Zjeść ze smakiem