Wskazówki
6 godzin
1 duży garnek
Wartość odżywcza 100g rosołu:
49 kcal \ B-6 g \ W-1 g \ T-3 g \ BŁ-1 g
49 kcal \ B-6 g \ W-1 g \ T-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cały kurczak – 1 sztuka
- Skrzydło indyka – 1 sztuka
- Pręga wołowa – kawałek
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – 3 sztuki
- Korzeń pietruszki – 2 sztuki
- Seler korzeniowy – 1 kawałek
- Por – 1 kawałek
- Kapusta włoska – 1 kawałek
- Natka pietruszki – dowolna ilość
- Lubczyk – 3 gałązki
- Liście selera bulwowego – 1 gałązka
- Liście laurowe – 3 sztuki
- Ziele angielskie – 4 sztuki
- Pieprz – do smaku
- Sól – 1-2 łyżki
Przygotowanie
- Ostatnio kupuję całego kurczaka. Jeśli mam możliwość, to biorę „ze wsi”, jeśli nie, to kupuję kurczaka sielskiego (jest m.in. w Aldi).
- Mięso dokładnie umyj, przełóż do wielkiego garnka i zalej zimną wodą (daj jej tyle, by przykryć mięso). Zagotuj i kiedy pojawią się „szumowiny”, ściągnij je łyżką.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz oczyszczone warzywa. Cebulę porządnie przypal i dorzuć do reszty.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie dołóż zieleninę. Gotuj na najmniejszym ogniu, tak aby ledwo ledwo „pyrkał” i trzymaj go przynajmniej 5-6h. Czasami warto nawet dłużej. Pod koniec dopraw do smaku. Podawaj z makaronem jajecznym.Część rosołu warto zamrozić i używać jako bazę do zup. Sprawdza się fantastycznie! Natomiast z mięsa, które zostało można przygotować domowy pasztet 🙂