Domowy Rosół

4.3/5 - (Ocen: 9)
Domowy rosół

Wskazówki

6 godzin
1 duży garnek
Wartość odżywcza 100g rosołu:
49 kcal \ B-6 g \ W-1 g \ T-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cały kurczak – 1 sztuka
  • Skrzydło indyka – 1 sztuka
  • Pręga wołowa – kawałek
  • Cebula – 1 sztuka
  • Marchew – 3 sztuki
  • Korzeń pietruszki – 2 sztuki
  • Seler korzeniowy – 1 kawałek
  • Por – 1 kawałek
  • Kapusta włoska – 1 kawałek
  • Natka pietruszki – dowolna ilość
  • Lubczyk – 3 gałązki
  • Liście selera bulwowego – 1 gałązka
  • Liście laurowe – 3 sztuki
  • Ziele angielskie – 4 sztuki
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – 1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ostatnio kupuję całego kurczaka. Jeśli mam możliwość, to biorę „ze wsi”, jeśli nie, to kupuję kurczaka sielskiego (jest m.in. w Aldi).
  2. Mięso dokładnie umyj, przełóż do wielkiego garnka i zalej zimną wodą (daj jej tyle, by przykryć mięso). Zagotuj i kiedy pojawią się „szumowiny”, ściągnij je łyżką.
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz oczyszczone warzywa. Cebulę porządnie przypal i dorzuć do reszty.
  4. Dopraw solą i pieprzem,  a następnie dołóż zieleninę. Gotuj na najmniejszym ogniu, tak aby ledwo ledwo „pyrkał” i trzymaj go przynajmniej 5-6h. Czasami warto nawet dłużej. Pod koniec dopraw do smaku. Podawaj z makaronem jajecznym.Część rosołu warto zamrozić i używać jako bazę do zup. Sprawdza się fantastycznie! Natomiast z mięsa, które zostało można przygotować domowy pasztet 🙂

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.3/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz