Wskazówki
6 godzin 1 duży garnek
Składniki
- Cały kurczak – 1 sztuka
- Skrzydło indyka – 1 sztuka
- Pręga wołowa – kawałek
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – 3 sztuki
- Korzeń pietruszki – 2 sztuki
- Seler korzeniowy – 1 kawałek
- Por – 1 kawałek
- Kapusta włoska – 1 kawałek
- Natka pietruszki – dowolna ilość
- Lubczyk – 3 gałązki
- Liście selera bulwowego – 1 gałązka
- Liście laurowe – 3 sztuki
- Ziele angielskie – 4 sztuki
- Pieprz – do smaku
- Sól – 1-2 łyżki
Przygotowanie
Ostatnio kupuję całego kurczaka. Jeśli mam możliwość, to biorę „ze wsi”, jeśli nie, to kupuję kurczaka sielskiego (jest m.in. w Aldi). Mięso dokładnie myję, przekładam do wielkiego garnka i zalewam zimną wodą (daję jej tyle, by przykryć mięso). Zagotowuję i kiedy pojawią się „szumowiny”, ściągam je łyżką. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz oczyszczone warzywa. Cebulę porządnie przypalam i dorzucam do reszty. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładam zieleninę. Gotuję na najmniejszym ogniu, tak aby ledwo ledwo „pyrkał” i trzymam go przynajmniej 5-6h. Czasami nawet dłużej. Pod koniec doprawiam do smaku. Podaję z makaronem jajecznym.
Część rosołu zamrażam i używam jako bazę do zup. Sprawdza się fantastycznie! Natomiast z mięsa najczęściej robię pasztet 🙂