Wskazówki
10 minut 2 porcje
1 porcja to: 105 kcal \ B-1 g \ W-29 g \ T-0 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Woda – 220 g (1 szklanka)
- Miód – 25 g (1 łyżka)
- Maliny mrożone – 150 g (2 garści)
Przygotowanie
Maliny przełożyć do garnuszka, dodać miód lub inne słodzidło i zalać 2/3 szklanki wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki wody. Pod garnuszkiem z owocami zmniejszyć ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewać rozprowadzoną mąkę. Gotować 1-2 minuty, stale mieszając. Kisiel przelać do szklanek lub miseczek.
Jeśli lubisz bardziej rzadką konsystencję, dodaj więcej wody.
Miód na końcu, gdy prze stygnie, bo straci wartosci
Dokładnie 🙂 Albo można go wymienić na inne słodzidło – np. syrop klonowy, syrop z agawy itp.