Wskazówki
120 minut 1 bochenek
1 sztuka to: 2000 kcal \ B-85 g \ W-243 g \ T-76 g \ BŁ-46 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna lub ciemna- 350g
- Świeże drożdże – 25g
- Ciepła woda – 350 ml
- Cukier – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Nasiona słonecznika – 45g
- Pestki dyni – 40g
- Siemię lniane –30g
- Sezam – 15g
- Nasiona chia – 15g
- Czarnuszka – 5g
- Dodatkowo – jajo i łyżka nasion
Przygotowanie
Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion (można dać dowolne, ważne żeby było 150g, z czarnuszką lepiej nie przesadzać, bo mocno dominuje w chlebie). Dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wymieszać ponownie, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec 50-60 minut w opcji góra-dół. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce, żeby się przypiekł po bokach. Studzić na kratce.
Jakich wymiarów jest keksówka?
25 x 12, ale jak będzie większa, to nic się nie stanie. Ja z początku się obawiałam, że chleb mi z niej wyskoczy 🙂
czy można użyć innej mąki? Np. żytniej razowej
Pełnoziarnista będzie ok, żytnia może być za ciężka. Najlepiej wymieszać 2 rodzaje mąki 🙂
Moim zdaniem przepis jest bardzo dobry. Chleb na tym przepisie piekłam kilka razy, za każdym udał się, wyrastał, miał odpowiednią wilgotność. A dodam, że próbowałam różne kombinacje jeśli chodzi o mąki. Była orkiszowa, zwykła przesnica, orkisz ze zwykła pszenicą oraz orkisz ze zwykła pszenicą i żytnią. Bardzo polecam!!! 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂