Domowy chleb orkiszowy z ziarnami

3.7/5 - (Ocen: 42)
Domowy chleb orkiszowy z ziarnami

Wskazówki

120 minut
1 bochenek
Wartość odżywcza 1 bochenka: 2042 kcal \ B-89 g \ T-72 g \ W-246 g \ BŁ-39 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 229 kcal \ B-10 g \ T-8 g \ W-28 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • mąka orkiszowa jasna lub ciemna – 350 g
  • świeże drożdże – 1/4 opakowania (25 g)
  • ciepła woda – 1 i 1/2 szklanki (350 ml)
  • cukier – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • nasiona słonecznika – 4,5 łyżki (45 g)
  • pestki dyni – 4 łyżki (40 g)
  • siemię lniane – 3 łyżki (30 g)
  • sezam – 1,5 łyżki (15 g)
  • nasiona chia – 2 łyżki (15 g)
  • czarnuszka – 1 łyżeczka (5 g)
  • jajo i łyżka nasion – dodatkowo

Przygotowanie

Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion (można dać dowolne, ważne żeby było 150g, z czarnuszką lepiej nie przesadzać, bo mocno dominuje w chlebie). Dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wymieszać ponownie, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec 50-60 minut w opcji góra-dół. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce, żeby się przypiekł po bokach. Studzić na kratce.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 42)

30 komentarzy do “Domowy chleb orkiszowy z ziarnami”

  1. Moim zdaniem przepis jest bardzo dobry. Chleb na tym przepisie piekłam kilka razy, za każdym udał się, wyrastał, miał odpowiednią wilgotność. A dodam, że próbowałam różne kombinacje jeśli chodzi o mąki. Była orkiszowa, zwykła przesnica, orkisz ze zwykła pszenicą oraz orkisz ze zwykła pszenicą i żytnią. Bardzo polecam!!! 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj piekłam chleb wg tego przepisu, zmieszałam razową i jasną orkiszową. Wyszedł pyszny. Jestem początkującym piekarzem, jeżeli chodzi o pieczenie chleba, testuję smaki, przepisy, rozkręcam się. Jeszcze tylko muszę znaleźć sprawdzony przepis na żytni. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto?, moje wyszło trochę luźne. Można dodać mąki czy będzie jej za dużo? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Chlebek wspaniały, piekłam już kilka razy i dziś będę piekła aż trzy sztuki, wszystkim bardzo smakuje. Przepis bardzo prosty i za każdym razem wychodzi pyszniutki😀

    Odpowiedz
  5. Piekę już kolejny raz. Mąka orkiszowa typ 2000. Drożdże suszone i zwykle. Pięknie wyrasta, szybko się robi. Pyszny 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz