
Wskazówki
Składniki
- mąka orkiszowa jasna lub ciemna – 350 g
- świeże drożdże – 1/4 opakowania (25 g)
- ciepła woda – 1 i 1/2 szklanki (350 ml)
- cukier – 1/2 łyżeczki (3 g)
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- nasiona słonecznika – 4,5 łyżki (45 g)
- pestki dyni – 4 łyżki (40 g)
- siemię lniane – 3 łyżki (30 g)
- sezam – 1,5 łyżki (15 g)
- nasiona chia – 2 łyżki (15 g)
- czarnuszka – 1 łyżeczka (5 g)
- jajo i łyżka nasion – dodatkowo
Przygotowanie
Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion (można dać dowolne, ważne żeby było 150g, z czarnuszką lepiej nie przesadzać, bo mocno dominuje w chlebie). Dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wymieszać ponownie, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec 50-60 minut w opcji góra-dół. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce, żeby się przypiekł po bokach. Studzić na kratce.
Jakich wymiarów jest keksówka?
25 x 12, ale jak będzie większa, to nic się nie stanie. Ja z początku się obawiałam, że chleb mi z niej wyskoczy 🙂
czy można użyć innej mąki? Np. żytniej razowej
Pełnoziarnista będzie ok, żytnia może być za ciężka. Najlepiej wymieszać 2 rodzaje mąki 🙂
Moim zdaniem przepis jest bardzo dobry. Chleb na tym przepisie piekłam kilka razy, za każdym udał się, wyrastał, miał odpowiednią wilgotność. A dodam, że próbowałam różne kombinacje jeśli chodzi o mąki. Była orkiszowa, zwykła przesnica, orkisz ze zwykła pszenicą oraz orkisz ze zwykła pszenicą i żytnią. Bardzo polecam!!! 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂
Czy tak upieczony chlebek mogę później zamrozić?
Tak, tak, jak najbardziej 🙂
Chleb na zdjęciu to chyba z jasnej mąki? Mamy cukrzycę, więc zdecydowałam się na mąkę orkiszową typ 2000, bo chyba to jest jedna z lepszych dla cukrzyków. Czy można w tym przepisie zastąpić drożdże świeże, drożdżami instant, żeby nie dodawać cukru?
Można, ale i tak dałabym szczyptę cukru 🙂
Dzisiaj piekłam chleb wg tego przepisu, zmieszałam razową i jasną orkiszową. Wyszedł pyszny. Jestem początkującym piekarzem, jeżeli chodzi o pieczenie chleba, testuję smaki, przepisy, rozkręcam się. Jeszcze tylko muszę znaleźć sprawdzony przepis na żytni. Pozdrawiam
Cudownie to czytać 🙂 Cieszę się!
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto?, moje wyszło trochę luźne. Można dodać mąki czy będzie jej za dużo? Pozdrawiam
Masa ma być trochę luźna 🙂
Czy można dać więcej nasion?
lepiej nie, chleb może się kruszyć 🙂