Wskazówki
Składniki
- mąka orkiszowa jasna lub ciemna – 350 g
- świeże drożdże – 1/4 opakowania (25 g)
- ciepła woda – 1 i 1/2 szklanki (350 ml)
- cukier – 1/2 łyżeczki (3 g)
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- nasiona słonecznika – 4,5 łyżki (45 g)
- pestki dyni – 4 łyżki (40 g)
- siemię lniane – 3 łyżki (30 g)
- sezam – 1,5 łyżki (15 g)
- nasiona chia – 2 łyżki (15 g)
- czarnuszka – 1 łyżeczka (5 g)
- jajo i łyżka nasion – dodatkowo
Przygotowanie
Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion (można dać dowolne, ważne żeby było 150g, z czarnuszką lepiej nie przesadzać, bo mocno dominuje w chlebie). Dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wymieszać ponownie, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec 50-60 minut w opcji góra-dół. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce, żeby się przypiekł po bokach. Studzić na kratce.
Jakich wymiarów jest keksówka?
25 x 12, ale jak będzie większa, to nic się nie stanie. Ja z początku się obawiałam, że chleb mi z niej wyskoczy 🙂
Pierwszy raz piekłam chleb z tego przepisu. Nie dałam wcale jajka, z nasion dodałam pestki z dyni, słonecznik, len, sezam, czarnuszkę, czosnek suszony i kurkume. Wyszedł wspaniały!!!
Wyjątkowo prosty i dobry przepis.
Będę z nim eksperymentować, np. dodam suszone, pokrojone morele, śliwki albo żurawinę, orzechy itp.
Dzięki za ten przepis!
Wspaniale! Bardzo się cieszę 🙂
czy można użyć innej mąki? Np. żytniej razowej
Pełnoziarnista będzie ok, żytnia może być za ciężka. Najlepiej wymieszać 2 rodzaje mąki 🙂
Moim zdaniem przepis jest bardzo dobry. Chleb na tym przepisie piekłam kilka razy, za każdym udał się, wyrastał, miał odpowiednią wilgotność. A dodam, że próbowałam różne kombinacje jeśli chodzi o mąki. Była orkiszowa, zwykła przesnica, orkisz ze zwykła pszenicą oraz orkisz ze zwykła pszenicą i żytnią. Bardzo polecam!!! 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂
Czy tak upieczony chlebek mogę później zamrozić?
Tak, tak, jak najbardziej 🙂
Chleb na zdjęciu to chyba z jasnej mąki? Mamy cukrzycę, więc zdecydowałam się na mąkę orkiszową typ 2000, bo chyba to jest jedna z lepszych dla cukrzyków. Czy można w tym przepisie zastąpić drożdże świeże, drożdżami instant, żeby nie dodawać cukru?
Można, ale i tak dałabym szczyptę cukru 🙂
Dzisiaj piekłam chleb wg tego przepisu, zmieszałam razową i jasną orkiszową. Wyszedł pyszny. Jestem początkującym piekarzem, jeżeli chodzi o pieczenie chleba, testuję smaki, przepisy, rozkręcam się. Jeszcze tylko muszę znaleźć sprawdzony przepis na żytni. Pozdrawiam
Cudownie to czytać 🙂 Cieszę się!
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto?, moje wyszło trochę luźne. Można dodać mąki czy będzie jej za dużo? Pozdrawiam
Masa ma być trochę luźna 🙂
Czy można dać więcej nasion?
lepiej nie, chleb może się kruszyć 🙂
witam upiekłam właśnie chleb jest ok prosty przepis takiego szukałam a jak z bułeczkami orkiszowymi ?
Te z mojego bloga są bardzo proste 🙂
czy świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant? Jeśli tak czy coś zmieniać w przepisie?
Można wymienić na instant (wystarczy 7g). W przepisie nic nie trzeba zmieniać 🙂
wystarczy wymieszać drewnianą łyżką składniki ? czy mikserem a może wyrobić ręcznie ?
Wystarczy wymieszać przy pomocy łyżki 🙂
Chlebek wspaniały, piekłam już kilka razy i dziś będę piekła aż trzy sztuki, wszystkim bardzo smakuje. Przepis bardzo prosty i za każdym razem wychodzi pyszniutki😀
Cudownie to czytać 🙂
Ja też dziś kolejny raz piekę. Z podwójnej porcji – dla córki niejadka, która do tej pory tylko pszenny akceptowała 😍
Orkiszowy jej przypadł do gustu❤️
Cudownie to czytać!
Piekę już kolejny raz. Mąka orkiszowa typ 2000. Drożdże suszone i zwykle. Pięknie wyrasta, szybko się robi. Pyszny 🙂
Bardzo dobry przepis. Chlebek jest super!
Bardzo dobry przepis. Chlebek smakuje wyśmienicie. Super!!!
Cieszę się! 🙂
Bardzo smaczny chleb, piekę drugi raz.
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wow! super prosty przepis a chlebek pycha .. Moj pierwszy !
Cieszę się! 🙂
czy do tego chleba można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 ?
Używam mąki orkiszowej jasnej typ 700 z Targroch, lub razową tej samej firmy
Dziekuje za przepis,wlasnie taki chlebek chce upiec na Swieta,pozdrawiam
Cudownie! Powodzenia 🙂