Domowy chleb orkiszowy z ziarnami

Domowy chleb orkiszowy z ziarnami

Wskazówki

120 minut  1 bochenek
Wartość odżywcza 1 bochenka:
2000 kcal \ B-85 g \ W-243 g \ T-76 g \ BŁ-46 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna lub ciemna- 350g
  • Świeże drożdże – 25g
  • Ciepła woda – 350 ml
  • Cukier – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Nasiona słonecznika – 45g
  • Pestki dyni – 40g
  • Siemię lniane –30g
  • Sezam – 15g
  • Nasiona chia – 15g
  • Czarnuszka – 5g
  • Dodatkowo – jajo i łyżka nasion

Przygotowanie

Drożdże wrzucić do miseczki. Dodać cukier, 3 łyżki mąki i ok 150 ml wody. Odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymieszać resztę mąki, sól, pozostałą wodę i miks nasion (można dać dowolne, ważne żeby było 150g, z czarnuszką lepiej nie przesadzać, bo mocno dominuje w chlebie). Dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wymieszać ponownie, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec 50-60 minut w opcji góra-dół. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i piec bezpośrednio na kratce, żeby się przypiekł po bokach. Studzić na kratce.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Diana
Diana
1 rok temu

Jakich wymiarów jest keksówka?

Ola
Ola
1 rok temu

czy można użyć innej mąki? Np. żytniej razowej

Gosia
Gosia
1 rok temu

Moim zdaniem przepis jest bardzo dobry. Chleb na tym przepisie piekłam kilka razy, za każdym udał się, wyrastał, miał odpowiednią wilgotność. A dodam, że próbowałam różne kombinacje jeśli chodzi o mąki. Była orkiszowa, zwykła przesnica, orkisz ze zwykła pszenicą oraz orkisz ze zwykła pszenicą i żytnią. Bardzo polecam!!! 🙂

Item added to cart.
0 items - 0,00