Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 202 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-28 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g grzanek: 210 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-29 g \ BŁ-10 g
Składniki
- chleb pełnoziarnisty – 5 kawałków (350 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- Ser grana padano, tarty – 1 łyżka (10 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Przygotowanie
- Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczywo. Podsmażaj na niewielkiej mocy mieszając od czasu do czasu.
- Dopraw solą, czosnkiem i posyp serem. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.
- Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Grzanki powinny być lekko chrupiące.
Domowe grzanki czosnkowo-serowe to świetna alternatywna dla kupnych grzanek. Są dobrym sposobem na zużycie „zalegającego” pieczywa. Idealnie pasują jako dodatek do zup krem lub sałatek.