Domowe bułki orkiszowe

4.1/5 - (Ocen: 10)
Domowe bułki orkiszowe

Wskazówki

150 minut  8 bułek
Wartość odżywcza 1 bułki:
260 kcal \ B-8 g \ W-44 g \ T-6 g \ BŁ-2g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna lub zwykła pszenna – 500g
  • Drożdże suszone – 7g
  • Ciepła woda – 300ml
  • Oliwa – 4 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Suszona cebula – 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory z czosnkiem – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Sezam – do posypania

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 100ml ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól, cebulę (można pominąć), suszone pomidory, oregano i rozrobione drożdże. Za pomocą dłoni lub miksera wyrabiamy ciasto (powinno wyjść gładkie i elastyczne). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5-2h w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika). Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 8 części. Każdą formujemy w bułeczkę lub zaplatamy wedle uznania i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem lub oliwą, posypujemy sezamem i pieczemy ok 20-23 min. w 200C (góra-dół).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 10)

Dodaj komentarz