Domowe Bułki do Burgerów

5/5 - (Ocen: 1)
Domowe bułki do burgerów

Wskazówki

150 minut
6 bułek
Wartość odżywcza 1 bułki: 290 kcal \ B-9 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 i 1/2 szklanki (340 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże – 1/5 opakowania (16 g)
  • Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleko 3,2% – 1/2 szklanki (120 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Masło – 4 łyżki (40 g)
  • Żółtko jaja – sztuka do posmarowania
  • Mleko 3,2% – 2 łyżki do posmarowania
  • Sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w rondelku, mleko lekko podgrzej.
  2. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. W osobnej miseczce wymieszaj drożdże, cukier, część mleka i łyżkę mąki. Odstaw na 5 min., aż drożdże zaczną pracować.
  3. Do mąki dodaj jajo, rozrobione drożdże, resztę mleka. Zmiksuj (używam miksera z hakami).
  4. Dodaj rozpuszczone masło i dalej miksuj (łącznie ok 10 minut).
  5. Ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1h do zimnego piekarnika (albo inne miejsce bez przeciągów). Po tym czasie przełóż je na blat lekko podsypany mąką. Podziel na 6 równych kawałków, uformuj bułki, ułóż na papierze do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut.
  6. W szklance rozbij żółtko i mleko. Wyrośnięte bułki posmaruj, posyp sezamem i piecz w 180C, (grzanie góra dół) przez 23 minuty. Odstaw do przestudzenia.

Domowe bułki do burgerów są idealne! Mięciutkie, łatwo się kroją. Świetnie komponują się z domowymi kotletami i warzywami 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz