
Wskazówki
150 minut
6 bułek
Wartość odżywcza 1 bułki: 290 kcal \ B-9 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka pszenna – 2 i 1/2 szklanki (340 g)
- Sól – 1 łyżeczka
- Drożdże świeże – 1/5 opakowania (16 g)
- Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 3,2% – 1/2 szklanki (120 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Masło – 4 łyżki (40 g)
- Żółtko jaja – sztuka do posmarowania
- Mleko 3,2% – 2 łyżki do posmarowania
- Sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Masło rozpuść w rondelku, mleko lekko podgrzej.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. W osobnej miseczce wymieszaj drożdże, cukier, część mleka i łyżkę mąki. Odstaw na 5 min., aż drożdże zaczną pracować.
- Do mąki dodaj jajo, rozrobione drożdże, resztę mleka. Zmiksuj (używam miksera z hakami).
- Dodaj rozpuszczone masło i dalej miksuj (łącznie ok 10 minut).
- Ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1h do zimnego piekarnika (albo inne miejsce bez przeciągów). Po tym czasie przełóż je na blat lekko podsypany mąką. Podziel na 6 równych kawałków, uformuj bułki, ułóż na papierze do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut.
- W szklance rozbij żółtko i mleko. Wyrośnięte bułki posmaruj, posyp sezamem i piecz w 180C, (grzanie góra dół) przez 23 minuty. Odstaw do przestudzenia.
Domowe bułki do burgerów są idealne! Mięciutkie, łatwo się kroją. Świetnie komponują się z domowymi kotletami i warzywami 🙂