Domowa tortilla pełnoziarnista

Oceń
Domowa tortilla pełnoziarnista

Wskazówki

70 minut  6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
163 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-5 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 200 g (1,5 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 2 g (1/4 łyżeczki)
  • Woda – 120 g (1/2 szklanki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy starając się nadać mu okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej placek i smażymy z każdej strony po 20s (jeśli będziemy smażyć zbyt długo tortilla może się kruszyć). Odkładamy na talerz i przykrywamy czystą, lekko wilgotną ściereczką (dzięki temu tortille nie wyschną). Jeśli chcemy je zużyć następnego dnia, talerz owijamy dodatkowo folią spożywczą.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00