Domowa tortilla pełnoziarnista

Oceń
Domowa tortilla pełnoziarnista

Wskazówki

70 minut  6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
163 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-5 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 200 g (1,5 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 2 g (1/4 łyżeczki)
  • Woda – 120 g (1/2 szklanki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy starając się nadać mu okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej placek i smażymy z każdej strony po 20s (jeśli będziemy smażyć zbyt długo tortilla może się kruszyć). Odkładamy na talerz i przykrywamy czystą, lekko wilgotną ściereczką (dzięki temu tortille nie wyschną). Jeśli chcemy je zużyć następnego dnia, talerz owijamy dodatkowo folią spożywczą.

Banner newsletter Banner newsletter

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00