Domowa tortilla pełnoziarnista

Domowa tortilla pełnoziarnista

Wskazówki

70 minut  6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
163 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-5 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 200 g (1,5 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 2 g (1/4 łyżeczki)
  • Woda – 120 g (1/2 szklanki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy starając się nadać mu okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej placek i smażymy z każdej strony po 20s (jeśli będziemy smażyć zbyt długo tortilla może się kruszyć). Odkładamy na talerz i przykrywamy czystą, lekko wilgotną ściereczką (dzięki temu tortille nie wyschną). Jeśli chcemy je zużyć następnego dnia, talerz owijamy dodatkowo folią spożywczą.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00