
Wskazówki
70 minut 6 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
163 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-5 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Mąka pełnoziarnista – 200 g (1,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia – 2 g (1/4 łyżeczki)
- Woda – 120 g (1/2 szklanki)
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy starając się nadać mu okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej placek i smażymy z każdej strony po 20s (jeśli będziemy smażyć zbyt długo tortilla może się kruszyć). Odkładamy na talerz i przykrywamy czystą, lekko wilgotną ściereczką (dzięki temu tortille nie wyschną). Jeśli chcemy je zużyć następnego dnia, talerz owijamy dodatkowo folią spożywczą.