Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Pięknie wyglądają, cudnie pachną i smakują, są niskokaloryczne, a dodatkowo mają od groma witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, siarki, chloru, sodu, cynku, manganu, żelaza, miedzi i jodu. Zawierają witaminy: C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12).
Dlaczego warto jeść czereśnie?
- Działają odmładzająco – dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie (zwłaszcza ciemnoczerwone), są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry.
- Działają oczyszczająco – dzięki zawartości kwasów organicznych, czereśnie (te kwaśniejsze), normalizują trawienie, pobudzają pracę trzustki i perystaltykę jelit – zmniejszają zaparcia i działają lekko przeczyszczająco, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Słodsze owoce wpływają uspokajająco na drogi trawienne i są lekko moczopędne.
- Są dobre dla tarczycy – porcja czereśni dostarcza sporej dawki jodu (274 mg w 100 g), który wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii. Jod pozytywnie wpływa na czynności tarczycy i jest dobrym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobie Basedowa.
- Wspomagają w walce z artretyzmem – dzięki zawartej w nich witaminie B5 – dlatego czereśnie poleca się osobom cierpiącym na opuchnięcia i zniekształcenia stawów;
- Odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów – dzięki zawartości żelaza, wapnia, fosforu i witamin, oraz są czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci.
- Owoce są dobrym źródłem potasu, który dobroczynnie wpływa na serce, nerki, wątrobę oraz stawy. Korzystnie oddziałuje w procesach zapalnych dróg moczowych i żółciowych, jak również przy kamieniach i piasku w nerkach oraz pęcherzu moczowym.
- Garbniki zawarte w owocach hamują procesy zapalne w śluzówkach dróg pokarmowych.
- Czereśnie mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe dzięki zawartych w nich silnym barwnikom zaliczanym do grupy antocyjanów.
- Mają doskonały wpływ na wzrok – wzmacniając naczynia krwionośne gałki ocznej, a także stymulując wydzielanie rodopsyny – substancji odpowiedzialnej za lepsze widzenie po zmroku.
Ile czereśni należy jeść?
Warto zjadać od 300 do 500g dziennie przez cały okres występowania czereśni.