Wskazówki
1 godzina 14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Banan – 360g (3 mocno dojrzałe sztuki)
- Jajo kurze – 50g (1 sztuka)
- Olej – 110 g (1/2 szklanki)
- Cukier kokosowy – 80 g
- Mąka gryczana – 120 g
- Mąka migdałowa – 50 g
- Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
- Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 50 g (1/2 tabliczki)
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
- Sól – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, olej, ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąki (zamiast migdałowej można dać więcej gryczanej lub innej zwykłej), proszek do pieczenia, kakao, cynamon, cukier (można wymienić na inne słodzidło), sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć dodatkowego banana). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami lub bez.
Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂