Print Friendly, PDF & Email

Czekoladowy chlebek bananowy

Wskazówki

1 godzina  14 porcji
1 porcja to: 182 kcal \ B-4 g \ W-25 g \ T-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 360g (3 mocno dojrzałe sztuki)
  • Jajo kurze – 50g (1 sztuka)
  • Olej – 110 g (1/2 szklanki)
  • Cukier kokosowy – 80 g
  • Mąka gryczana – 120 g
  • Mąka migdałowa – 50 g
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kakao niesłodzone – 50 g (5 łyżek)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 50 g (1/2 tabliczki)
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
  • Sól – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. W misce wymieszać składniki mokre: „udeptane” banany, jajo, olej, ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąki (zamiast migdałowej można dać więcej gryczanej lub innej zwykłej), proszek do pieczenia, kakao, cynamon, cukier (można wymienić na inne słodzidło), sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć dodatkowego banana). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami lub bez.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) 🙂

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo10 masz 10% rabatu w sklepie targroch.pl
Znajdziesz tam różnego rodzaju mąki (między innymi gryczaną i migdałową), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00