
Wskazówki
30 minut 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
179 kcal \ B-2 g \ W-14 g \ T-14 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
- Miód – 24 g (2 łyżeczki)
- Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
- Siemię lniane – 20 g (2 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Olej kokosowy – 90 g (3 łyżki)
- Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
- Burak – 500 g (4 sztuki)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Buraki ugotować (lub kupić gotowe np. w Lidlu). Żurawinę sparzyć wrzątkiem i odłożyć. Siemię lniane zmielić w młynku. Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny zblendować na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po przestudzeniu przystroić wedle upodobania.
Zamiast samego cynamonu można dodać domową przyprawę do piernika (najlepiej 1,5 – 2 łyżeczki) 🙂