Czekoladowe ciasto z buraków

Czekoladowe ciasto z buraków

Wskazówki

30 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
179 kcal \ B-2 g \ W-14 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
  • Miód – 24 g (2 łyżeczki)
  • Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Siemię lniane – 20 g (2 łyżki)
  • Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 90 g (3 łyżki)
  • Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
  • Burak – 500 g (4 sztuki)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Buraki ugotować (lub kupić gotowe np. w Lidlu). Żurawinę sparzyć wrzątkiem i odłożyć. Siemię lniane zmielić w młynku. Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny zblendować na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po przestudzeniu przystroić wedle upodobania.

Zamiast samego cynamonu można dodać domową przyprawę do piernika (najlepiej 1,5 – 2 łyżeczki) 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00