Czekoladowe ciasto z buraków

2/5 - (Ocen: 1)
Czekoladowe ciasto z buraków

Wskazówki

30 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
179 kcal \ B-2 g \ W-14 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
  • Miód – 24 g (2 łyżeczki)
  • Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
  • Siemię lniane – 20 g (2 łyżki)
  • Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 90 g (3 łyżki)
  • Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
  • Burak – 500 g (4 sztuki)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Buraki ugotować (lub kupić gotowe np. w Lidlu). Żurawinę sparzyć wrzątkiem i odłożyć. Siemię lniane zmielić w młynku. Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny zblendować na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po przestudzeniu przystroić wedle upodobania.

Zamiast samego cynamonu można dodać domową przyprawę do piernika (najlepiej 1,5 – 2 łyżeczki) 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

2/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz