
Wskazówki
15 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
448 kcal \ B-11 g \ W-61 g \ T-18 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Płatki owsiane – 30 g (3 łyżki)
- Mleko migdałowe – 100 g (1/2 szklanki)
- Syrop klonowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 10 g (2 kostki)
- Masło migdałowe – 15 g (1 łyżka)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Miód – 10 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Banana pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić miód (albo inne słodzidło), wrzucić plasterki banana i delikatnie je skarmelizować. Płatki owsiane przesypać do garnuszka, zalać mlekiem, dodać syrop klonowy (można pominąć). Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż płatki lekko zmiękną. Dodać czekoladę i wymieszać porządnie, aby się rozpuściła. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć łyżkę masla migdałowego oraz banana. Można dodatkowo przystroić kawalkami czekolady, nasionami chia, pyłkiem pszczelim.