Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
416 kcal \ B-11 g \ W-64 g \ T-12 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Płatki owsiane – 100 g (1 porcja)
- Mleko migdałowe – 200 g (1 szklanka)
- Nasiona chia – 5 g (1 łyżeczka)
- Siemię lniane – 10 g (1 łyżka)
- Syrop klonowy – 12 g (1 łyżka)
- Budyń śmietankowy w proszku – 16 g (2 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 5 g (1 łyżeczka)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Dżem malinowy (niskosłodzony) – 30 g (2 łyżeczki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 10 g (2 kostki)
- Pyłek pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
W garnku zagotowuję mleko (można użyć zwykłe, krowie) z płatkami owsianymi, chia i siemieniem. Dodaję syrop klonowy. W szklance rozrabiam mleko (na oko) i 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru), czubatą łyżeczkę kakao. Kiedy płatki zaczynają się gotować, dolewam mleko z budyniem i mieszam aż zgęstnieje. Podaję z dodatkami (banan, domowy dżem malinowy, czekolada gorzka, pyłek pszczeli, chia).