Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Kaszę ugotować w mleku kokosowym (podprażyć na suchej patelni, przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przełozyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować). Wymieszać z nasionami chia i miodem. Przełożyć do miseczki. Podawać z owocami.

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, podłużne). Marchew zetrzeć na tarce. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników.

Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z musem z mango

Banana zmiksować z mlekiem kokosowym, dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać. Przełożyć do lodówki. Po 2h wyciągnąć. Mango obrać i zblendować. Do pucharków nakładać naprzemiennie mus i pudding.

Wieprzowina curry

Wieprzowina curry

W dużym garnku na oleju kokosowym przyrumienić zmielone mięso. Podczas smażenia wsypać curry i dokładnie wymieszać. Grudki mięsa rozdrobnić. Gdy mięso się zrumieni, dodać szpinak i mleczko kokosowe. Gotować do czasu aż liście zmiękną. Pod koniec włożyć rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać.

Obłędna bita śmietana kokosowa z owocami

Obłędna bita śmietana kokosowa z owocami

Mleko kokosowe mocno schłodzić, aby oddzielić warstwę mleka od śmietanki. Delikatnie zebrać śmietankę (płyn można w późniejszym czasie dodać do smoothie), przełożyć do miski i ubijać na najwyższych obrotach przez około 3 minuty – aż stanie się delikatna i puszysta.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut.