Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon.

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Z anyżu wyłuskać ziarna. Wszystkie składniki dokładnie zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać w ciemnym miejscu.

Bezglutenowe ciasteczka z poppingu z kaszy jaglanej

Bezglutenowe ciasteczka z poppingu z kaszy jaglanej

W miseczce roztrzepać jaja, dodać sól, popping z kaszy jaglanej, żurawinę, wiórki kokosowe, słonecznik (dodatki można dowolnie wymieniać) oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i z masy formować kuleczki.

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki rozmrozić i oczyścić. Czosnek drobno pokroić. Papryczkę chilli pokroić na cienkie plasterki (można użyć chilli w płatkach). Na talerze wyłożyć opłukaną roszponkę, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej).