Curry z kurczakiem i warzywami

Oceń
Curry z kurczakiem i warzywami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
519 kcal \ B-48 g \ W-12 g \ T-34 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
  • Czerwona pasta curry – 10 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa curry – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Czosnek i imbir oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić ibir z czosnkiem i chwilę przesmażyć. Dodać kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać sos sojowy. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz