Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
519 kcal \ B-48 g \ W-12 g \ T-34 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
- Czerwona pasta curry – 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawa curry – 5 g (1 łyżeczka)
- Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Czosnek i imbir oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić ibir z czosnkiem i chwilę przesmażyć. Dodać kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać sos sojowy. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.