Curry z dynią i kurczakiem

4,8/5 - (Ocen: 9)
Curry z dynią i kurczakiem

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem:512 kcal \ B-33 g \ T-20 g \ W-52 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 354 kcal \ B-29 g \ T-20 g \ W-18 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Cebula – 1 duża sztuka (170 g)
  • Dynia hokkaido – 1/2 sztuki (600 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
  • Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (450 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Imbir, świeży – 1/5 sztuki (10 g)
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Pasta Curry czerwona – 2 łyżeczki (12 g)
  • Mleko kokosowe – 1 i 1/2 szklanki (300 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Ryż basmati* – 1 szklanka (180 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa. Wymieszaj z pastą curry i kurkumą. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. W głębokiej płycie multigrilla (lub na patelni) rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę z dynią i podsmażaj przez około 5 minut (mieszaj co jakiś czas). Dorzuć doprawionego kurczaka i smaż aż się zetnie. Dodaj mleczko kokosowe oraz pomidorki koktajlowe i gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba dopraw solą.
  3. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Curry z dynią i kurczakiem to pyszne, szybkie, bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze jesienne dni 🙂

Przygotowanie1
Przygotowanie2
Przygotowanie3
Przygotowanie4
Przygotowanie5
Przygotowanie6

Multigrill użyty do przepisu

Współpracuję afiliacyjnie z marką Kuvings. Od każdego zakupu z kodem (odzywiajsiezdrowo) mam marżę, dzięki której mogę utrzymać bloga i tworzyć bezpłatne treści.

Oceń przepis

4,8/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00