Curry z dynią i kurczakiem

4.7/5 - (6 votes)
Curry z dynią i kurczakiem

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
356 kcal \ B-29 g \ T-19 g \ W-15 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Cebula – 170 g (1 duża sztuka)
  • Dynia hokkaido – 600 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżeczka)
  • Kurczak, filet z piersi – 450 g (3 sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Imbir, świeży – 10 g (1/5 sztuki)
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Pasta Curry czerwona – 12 g (2 łyżeczki)
  • Mleko kokosowe – 300 g (1 i 1/2 szklanki)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (2 garście)

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa. Wymieszaj z pastą curry i kurkumą. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. W głębokiej płycie multigrilla (lub na patelni) rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę z dynią i podsmażaj przez około 5 minut (mieszaj co jakiś czas). Dorzuć doprawionego kurczaka i smaż aż się zetnie. Dodaj mleczko kokosowe oraz pomidorki koktajlowe i gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba dopraw solą.
  3. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Curry z dynią i kurczakiem to pyszne, szybkie, bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze jesienne dni 🙂

xxx
xxx
xxx
xxx
xxx
xxx

Mam dla Ciebie 10% rabatu na produkty Kuvings
>> Kliknij tutaj <<

Oceń przepis

4.7/5 - (6 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00