Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem:512 kcal \ B-33 g \ T-20 g \ W-52 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 354 kcal \ B-29 g \ T-20 g \ W-18 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Cebula – 1 duża sztuka (170 g)
- Dynia hokkaido – 1/2 sztuki (600 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
- Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (450 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Imbir, świeży – 1/5 sztuki (10 g)
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Pasta Curry czerwona – 2 łyżeczki (12 g)
- Mleko kokosowe – 1 i 1/2 szklanki (300 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Ryż basmati* – 1 szklanka (180 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na małe kawałki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa. Wymieszaj z pastą curry i kurkumą. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. W głębokiej płycie multigrilla (lub na patelni) rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę z dynią i podsmażaj przez około 5 minut (mieszaj co jakiś czas). Dorzuć doprawionego kurczaka i smaż aż się zetnie. Dodaj mleczko kokosowe oraz pomidorki koktajlowe i gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba dopraw solą.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Curry z dynią i kurczakiem to pyszne, szybkie, bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze jesienne dni 🙂