Ciecierzyca po bretońsku

4.7/5 - (Ocen: 3)
Ciecierzyca po bretońsku

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
249 kcal \ B-11 g \ W-34 g \ T-8 g \ BŁ-10 g

Składniki

  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Ciecierzyca konserwowa – 480 g (2 puszki)
  • Pomidory z puszki – 800 g (2 puszki)
  • Przyprawa papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie – kilka kulek
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Kmin rzymski – 1 szczypta

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej). Przełożyć do garnka i zalać *pomidorami. Gotować około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
W wersji nie wegetariańskiej można dodać dobrej jakości kiełbaskę (nam najbardziej pasuje chorizo). Danie jest ZNACZNIE smaczniejsze 🙂

*w sezonie można dodać świeże pomidory, albo zastąpić je przecierem pomidorowym

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 3)

6 komentarzy do “Ciecierzyca po bretońsku”

  1. Kasiu, czy może być ciecierzyca sucha, najpierw musiałabym zostawić ja na noc w wodzie i następnie ugotować i dalej postępować już tak jak masz w przepisie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz