Wskazówki
60 minut
9 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 317 kcal \ B-5 g \ T-17 g \ W-34 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 319 kcal \ B-6 g \ T-18 g \ W-34 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 1 i 1/2 szkl. (200 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Kakao – 4,5 łyżki (45 g)
- Jogurt kokosowy – 1 opakowanie (150 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Cukier kokosowy – 3/4 szklanki (140 g)
- Olej – 1/2 szklanki (125 g)
- Gruszka – 1 sztuka (130 g)
Przygotowanie
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao.
- W osobnej misce ubij na puszystą masę jajka z cukrem. Powoli, dalej ubijając, cienką strużką dodaj olej. Następnie dodawaj na zmianę łyżkę jogurtu kokosowego i mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
- Kiedy dodasz już wszystkie składniki, lekko przemieszaj i masę wyłóż na blaszkę lub do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki obierz i pokrój na kawałki. Ułóż na cieście. Piecz ok 50 minut w 180C
Ciasto czekoladowe z gruszkami to pomysł na szybki i pyszny deser 🙂 Świetnie się sprawdzi gdy masz niewiele czasu na przygotowanie czegoś dla gości.