Ciasteczka korzenne

5/5 - (Ocen: 1)
Ciasteczka korzenne

Wskazówki

120 minut  70 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
41 kcal \ B-1 g \ W-6 g \ T-1 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Miód – 24 g (2 łyżeczki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Domowa przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Soda – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
  • Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
  • Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
  • Mąka jaglana – 130 g (1 porcja)

Przygotowanie

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać ciasteczka. Piec w 180C przez 8-10 minut.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Ciasteczka korzenne”

  1. Witam, ciasto nie chce się ładnie połączyć, jest takie suche, dodałam już jedno jajko dodatkowo. Co mogę zrobić? W obecnej formie nie da się go rozwałkować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz