Wskazówki
Składniki
Masło ziołowe
- Masło – 80 g (1/3 szklanki)
- Bazylia, świeża – 3 g (1 garść)
- Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cebula – 80 g (1 sztuka)
- Sól – 1 łyżeczka
Ciasto:
- Mąka orkiszowa jasna – 550 g (4 i 1/4 szklanki)
- Woda, letnia – 300 g (1 i 1/4 szklanki)
- Cukier – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Drożdże, świeże – 35 g (1/3 opakowania)
- Sól – 2 łyżeczki
- Oliwa – 50 g (5 łyżek)
Przygotowanie
Masło ziołowe: Miękkie masło wymieszać z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulą oraz bardzo drobno posiekanymi ziołami.
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier, 150ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do miski dodać resztę przesianej mąki, sól, oliwę, resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Zagnieść i rozwałkować . Posmarować masłem ziołowym. Pociąć na paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę tworząc kwadraty i układać obok siebie w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30-40 minut. Piec w 180C przez 50 minut.
Oryginalny przepis pochodzi z TM, swój zmodyfikowałam 🙂
Dzień dobry. W jakiejś wielkości formie piekła Pani chlebek? Pozdrawiam 😊