Chlebek ziołowo-czosnkowy

4.6/5 - (Ocen: 9)
Chlebek ziołowo-czosnkowy

Wskazówki

120 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji: 2964 kcal \ B-75 g \ T-124 g \ W-397 g \ BŁ-37 g

Składniki

Masło ziołowe

  • Masło – 80 g (1/3 szklanki)
  • Bazylia, świeża – 3 g (1 garść)
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 80 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 łyżeczka

Ciasto:

  • Mąka orkiszowa jasna – 550 g (4 i 1/4 szklanki)
  • Woda, letnia – 300 g (1 i 1/4 szklanki)
  • Cukier – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Drożdże, świeże – 35 g (1/3 opakowania)
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Oliwa – 50 g (5 łyżek)

Przygotowanie

Masło ziołowe: Miękkie masło wymieszać z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulą oraz bardzo drobno posiekanymi ziołami.

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier, 150ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.  Do miski dodać resztę przesianej mąki, sól, oliwę, resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Zagnieść i rozwałkować . Posmarować masłem ziołowym. Pociąć na paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę tworząc kwadraty i układać obok siebie w prostokątnej foremce wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30-40 minut. Piec w 180C przez 50 minut.

Oryginalny przepis pochodzi z TM, swój zmodyfikowałam 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.6/5 - (Ocen: 9)

1 komentarz do “Chlebek ziołowo-czosnkowy”

Dodaj komentarz