Chlebek bananowy z suszonymi owocami

3.7/5 - (Ocen: 3)
Chlebek bananowy z suszonymi owocami

Wskazówki

60 minut  10 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:
130 kcal \ B-3 g \ W-15 g \ T-7 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Banan – 240g (2 sztuki)
  • Jajo – 50g (1 sztuka)
  • Masło – 50g (1/4 kostki)
  • Mąka orkiszowa – 90g (3/4 szklanki)
  • Mąka migdałowa – 40g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia – 4g (1 płaska łyżeczka)
  • Suszone morele bez cukru – 40g (4 sztuki)
  • Suszona żurawina – 10g (1 łyżka)

Przygotowanie

Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić. Banany „udeptać” widelcem. Dodać jajo i rozpuszczone masło. Wymieszać. Dodać mąkę (można dać samą orkiszową lub pszenną), proszek do pieczenia. Suszone owoce odcedzić i posiekać. Dodać do reszty składników i wymieszać. Masę wylać do małej, lekko natłuszczonej foremki). Piec w 170C przez około 50 minut. Chlebek jest ciężki, zbity i wilgotny. Jest słodki, mimo, że nie ma dodatku cukru 🙂 Idealny dla dzieci!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 3)

6 komentarzy do “Chlebek bananowy z suszonymi owocami”

  1. czy chlebek można jeść jako śniadanie na redukcji? na ile on jest dietetyczny?
    PS. zrobiłam z żurawiną a drugi z jabłkiem pokrojonym w kostkę.. pyszności! cały tydzień śniadanie w pracy zapewnione 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz