Wskazówki
60 minut 10 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:
130 kcal \ B-3 g \ W-15 g \ T-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Banan – 240g (2 sztuki)
- Jajo – 50g (1 sztuka)
- Masło – 50g (1/4 kostki)
- Mąka orkiszowa – 90g (3/4 szklanki)
- Mąka migdałowa – 40g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia – 4g (1 płaska łyżeczka)
- Suszone morele bez cukru – 40g (4 sztuki)
- Suszona żurawina – 10g (1 łyżka)
Przygotowanie
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić. Banany „udeptać” widelcem. Dodać jajo i rozpuszczone masło. Wymieszać. Dodać mąkę (można dać samą orkiszową lub pszenną), proszek do pieczenia. Suszone owoce odcedzić i posiekać. Dodać do reszty składników i wymieszać. Masę wylać do małej, lekko natłuszczonej foremki). Piec w 170C przez około 50 minut. Chlebek jest ciężki, zbity i wilgotny. Jest słodki, mimo, że nie ma dodatku cukru 🙂 Idealny dla dzieci!
Robiłam go w weekend. Był pyszny 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
czy chlebek można jeść jako śniadanie na redukcji? na ile on jest dietetyczny?
PS. zrobiłam z żurawiną a drugi z jabłkiem pokrojonym w kostkę.. pyszności! cały tydzień śniadanie w pracy zapewnione 🙂 pozdrawiam
Można 🙂 Trzeba go tylko wliczyć w bilans 🙂 Opcja z jabłkiem brzmi wspaniale!
Chlebek był wczoraj robiony i wyszedł oblędny, bardzo polecam🥰
Cudownie to czytać 🙂 Cieszę się! 🙂