Wskazówki
70 minut 1 blaszka
Wartość odżywcza 1 blaszki:
2940 kcal \ B-58 g \ W-337 g \ T-149 g \ BŁ-25 g
Składniki
- Banan – 3 dojrzałe sztuki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Jajo – 2 sztuki
- Cukier kokosowy – 80g
- Olej rzepakowy – 100g
- Mąka orkiszowa jasna – 250g
- Mąka migdałowa – 30g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Kropelki czekoladowe – 2 łyżki
- Maliny i jeżyny – 1 garść
Przygotowanie
Banany udeptać widelcem lub zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Jaja zmiksować z cukrem kokosowym (można wymienić na erytrol lub zwykły cukier, ale kokosowy nadaje najlepszy aromat). Dodać olej (można wymienić na kokosowy lub na roztopione masło) i znowu zmiksować. Dodać do bananów. Dosypać sól, mąkę migdałową i mąkę orkiszową przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, kropelki czekoladowe (lub posiekaną czekoladę). Wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Powciskać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 1h (opcja góra-dół).
Uwielbiam ten chlebek!
Bardzo się cieszę 🙂