Chlebek bananowy z owocami

5/5 - (Ocen: 1)
Chlebek bananowy z owocami

Wskazówki

70 minut  1 blaszka
Wartość odżywcza 1 blaszki:
2940 kcal \ B-58 g \ W-337 g \ T-149 g \ BŁ-25 g

Składniki

  • Banan – 3 dojrzałe sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Jajo – 2 sztuki
  • Cukier kokosowy – 80g
  • Olej rzepakowy – 100g
  • Mąka orkiszowa jasna – 250g
  • Mąka migdałowa – 30g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • Kropelki czekoladowe – 2 łyżki
  • Maliny i jeżyny – 1 garść

Przygotowanie

Banany udeptać widelcem lub zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Jaja zmiksować z cukrem kokosowym (można wymienić na erytrol lub zwykły cukier, ale kokosowy nadaje najlepszy aromat). Dodać olej (można wymienić na kokosowy lub na roztopione masło) i znowu zmiksować. Dodać do bananów. Dosypać sól, mąkę migdałową i mąkę orkiszową przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, kropelki czekoladowe (lub posiekaną czekoladę). Wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Powciskać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 1h (opcja góra-dół).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Chlebek bananowy z owocami”

Dodaj komentarz