Wskazówki
120 minut
1 całość
Wartość odżywcza 100 g chleba: 193 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-38 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka pszenna – 3 szklanki (400 g)
- Mąka orkiszowa razowa – 3/4 szkl. (100 g)
- Drożdże instant – 1 opakowanie (10 g)
- Sól – 1,5 łyżeczki (10 g)
- Siemię lniane – 1 łyżka (10 g)
- Woda – 1 i 2/3 szklanki (400 g)
Przygotowanie
- Wymieszaj mąki drożdże, sól i siemię. Dodaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę i wymieszaj ponownie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Przełóż ciasto na blat podsypany mąką (będzie się kleić, więc możesz je leciutko posypać mąką), uformuj prostokąt i złóż. Ponownie rozciągnij, uformuj prostokąt i znowu złóż. Powtarzaj czynność kilka razy, aby napowietrzyć ciasto. Uformuj bochenek.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 240C razem z naczyniem żaroodpornym w którym będziesz piec chleb. Bardzo ostrożnie wyciągnij naczynie (uwaga! U niektórych naczynia pod wpływem temp. pękają. Jeśli masz gar żeliwny z pokrywą, to będzie lepszym wyborem), przełóż ciasto, natnij z wierzchu, przykryj i piecz 30 minut w 240C. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut. Studź na kratce.
Chleb z gara to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory robiłam 🙂 Fantastycznie smakuje solo, z masłem lub z domowymi pastami kanapkowymi.
Czy można zastąpić mąkę orkiszowa mąką żytnią?
Robię go tylko na mąkach podanych w przepisie, więc niestety ciężko mi powiedzieć 🙂
Czy siemię ma być mielone? I czy można pominąć? 😊
Można pominąć 🙂
Czy moge uzyc swiezych drozdzy? I ewentualnie jaka ilosc?
Niestety nie podpowiem, robię go tylko na drożdżach suszonych 🙂
Wczoraj robiłam pierwszy raz. Dziś robie ponownie😉 chlebek pyszny i bardzo prosty przepis. Szybko sie robi. Wiekszosc czasu to czekanie i pieczenie. Pisze to ja,kulinarne beztalencie😉 polecam
Cudoooownie! Bardzo się cieszę 🙂