Chleb z gara

4,5/5 - (Liczba ocen: 20)
Chleb z gara

Wskazówki

120 minut
1 całość
Wartość odżywcza 100 g: 193 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-38 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pszenna – 3 szklanki (400 g)
  • Mąka orkiszowa razowa – 3/4 szklanki (100 g)
  • Drożdże instant – 1 opakowanie (10 g)
  • Sól – 1,5 łyżeczki (10 g)
  • Siemię lniane – 1 łyżka (10 g)
  • Woda – 1 i 2/3 szklanki (400 g)

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąki drożdże, sól i siemię. Dodaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę i wymieszaj ponownie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką (będzie się kleić, więc możesz je leciutko posypać mąką), uformuj prostokąt i złóż. Ponownie rozciągnij, uformuj prostokąt i znowu złóż. Powtarzaj czynność kilka razy, aby napowietrzyć ciasto. Uformuj bochenek.
  3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 240C razem z naczyniem żaroodpornym w którym będziesz piec chleb. Bardzo ostrożnie wyciągnij naczynie (uwaga! U niektórych naczynia pod wpływem temp. pękają. Jeśli masz gar żeliwny z pokrywą, to będzie lepszym wyborem), przełóż ciasto, natnij z wierzchu, przykryj i piecz 30 minut w 240C. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut. Studź na kratce.

Chleb z gara to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory robiłam 🙂 Fantastycznie smakuje solo, z masłem lub z domowymi pastami kanapkowymi.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,5/5 - (Liczba ocen: 20)

8 komentarzy do “Chleb z gara”

  1. Wczoraj robiłam pierwszy raz. Dziś robie ponownie😉 chlebek pyszny i bardzo prosty przepis. Szybko sie robi. Wiekszosc czasu to czekanie i pieczenie. Pisze to ja,kulinarne beztalencie😉 polecam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00