Chleb bez mąki

Oceń
Chleb bez mąki

Wskazówki

90 minut
Wartość odżywcza całości:
3172 kcal \ B-105 g \ W-197 g \ T-224 g \ BŁ-89 g

Składniki

  • Płatki owsiane – 165 g (1,5 szklanki)
  • Słonecznik łuskany – 140 g (1 szklanka)
  • Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
  • Orzechy laskowe – 1/3 szklanki
  • Migdały – 1/3 szklanki
  • Siemię lniane – 110g  (3/4 szklanki)
  • Nasiona chia – 2 łyżki
  • Pestki dyni – 2 łyżki
  • Łupiny babki jajowatej – 5 łyżek
  • Olej kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Woda – 400 ml
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Do miski wrzucić wszystkie składniki (*orzechy najlepiej wcześniej dość grubo posiekać), wymieszać i zalać wodą. Odstawić na 30-40 minut. Masa będzie dość ciężka i zbita, ale tak ma być 🙂 Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę. Musi być porządnie ubita! Kilka razy stuknąć dnem o szafkę lub podłogę, tak by składniki się ubiły. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180C, wyjąć z foremki i papieru, piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu ostudzić (!!!) i podawać z ulubionymi dodatkami.

*Można wykorzystać gotowy miks orzechów, 1 szklankę.

Kaloryczność podana jest dla całego bochenka.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz