Wskazówki
90 minut
Wartość odżywcza całości:
3172 kcal \ B-105 g \ W-197 g \ T-224 g \ BŁ-89 g
Składniki
- Płatki owsiane – 165 g (1,5 szklanki)
- Słonecznik łuskany – 140 g (1 szklanka)
- Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
- Orzechy laskowe – 1/3 szklanki
- Migdały – 1/3 szklanki
- Siemię lniane – 110g (3/4 szklanki)
- Nasiona chia – 2 łyżki
- Pestki dyni – 2 łyżki
- Łupiny babki jajowatej – 5 łyżek
- Olej kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Woda – 400 ml
- Sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie składniki (*orzechy najlepiej wcześniej dość grubo posiekać), wymieszać i zalać wodą. Odstawić na 30-40 minut. Masa będzie dość ciężka i zbita, ale tak ma być 🙂 Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę. Musi być porządnie ubita! Kilka razy stuknąć dnem o szafkę lub podłogę, tak by składniki się ubiły. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180C, wyjąć z foremki i papieru, piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu ostudzić (!!!) i podawać z ulubionymi dodatkami.
*Można wykorzystać gotowy miks orzechów, 1 szklankę.
Kaloryczność podana jest dla całego bochenka.