Chipsy z Tortilli

5/5 - (Ocen: 3)
Chipsy z tortilli

Wskazówki

20 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 240 kcal \ B-6 g \ T-10 g \ W-31 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g chipsów: 358 kcal \ B-9 g \ T-16 g \ W-46 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • tortilla pszenna – 1 opakowanie (360 g)
  • olej – 3 łyżki (30 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • czosnek – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Placki tortilli pokrój na trójkąty. Najłatwiej wyciąć najpierw paski, a następnie trójkąty 🙂 Przełóż do dużej miski. Olej wymieszaj z przyprawami i polej kawałki. Dokładnie je natrzyj i część ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160C przez ok. 16 minut, w międzyczasie obracając kilka razy. Nie polecam pieczenia wszystkich na raz, ponieważ niektóre kawałki mogą się nie dopiec. Lepiej robić to partiami.

Chipsy z tortilli to pyszne i mocno chrupiące przekąski.Tak na prawdę przyprawy możesz dowolnie wymieniać. Przygotuj taki smak, jaki najbardziej Ci odpowiada.  

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz