Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 519 kcal \ B-33 g \ T-16 g \ W-59 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g carbonary: 165 kcal \ B-11 g \ T-5 g \ W-19 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Szynka szwarcwaldzka – 6 plastrów (66 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
- Makaron spaghetti – 1 garść (150 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- Ser parmezan, tarty – 3 łyżki (30 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Jaja sparz wrzątkiem, wybij do miski, dopraw solą i roztrzep.
- Na patelni podsmaż pokrojoną szynkę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzuć pokrojone szparagi i smaż przez chwilę.
- Dodaj makaron ugotowany al’dente oraz 4 łyżki wody z gotowania. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, parmezan i dopraw pieprzem. Przemieszaj.
- Patelnię zdejmij z palnika, dodaj masę jajeczną i szybko przemieszaj. Jaja nie mogą się ściąć! Przełóż na talerze, posyp parmezanem i natką pietruszki.
Carbonara ze szparagami to nieco lżejsze i zdrowsze danie od carbonary klasycznej. Przygotowuje się ekspresowo, a do tego wspaniale smakuje. To pomysł na szybki, wiosenny obiad.