Wskazówki
25 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 425 kcal \ B-25 g \ T-12 g \ W-50 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Zestaw do Burrito – 1 opakowanie (475 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2,5 sztuki (400 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Papryka żółta – 1 sztuka (200 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Fasola czerwona konser. – 5 łyżek (100 g)
- Kukurydza konser. – 5 łyżek (75 g)
- Papryczka jalapeno – 1 łyżka (15 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Sałata lodowa – 3 plastry (120 g)
- Ser cheddar tarty – 1 garść (30 g)
- Kolendra świeża – 1 garść (1 g)
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokrój na kawałki i porządnie dopraw przyprawą z zestawu. Przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i usmaż. Gdy mięso się zetnie, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz paski papryki. Smaż kilka minut, dodaj przepłukaną fasolę i kukurydzę oraz posiekane papryczki jalapeno (możesz dać więcej lub mniej, to już zależy od Ciebie). Smaż jeszcze chwilę i dodaj salsę meksykańską z zestawu. Duś kilka minut, aż odparuje nadmiar płynu.
- Opcjonalnie możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę.
- Na wrapach wyłóż garstkę startego sera, pokrojoną sałatę lodową, następnie farsz i awokado. Możesz z wierzchu posypać dodatkowo serem. Zawiń ostrożnie i ułóż na patelni grillowej. Grilluj do lekkiego zrumienienia.
Burrito z kurczakiem, papryką i awokado to przepis na pyszną przekąskę, którą przygotujesz bardzo szybko. Świetnie się sprawdzi podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.