Wskazówki
130 minut
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 178 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-29 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g bułki: 228 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-36 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mąka orkiszowa razowa – 2 szklanki (250 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (250 g)
- Drożdże świeże – 1/4 opakowania (25 g)
- Miód – 1 łyżka (20 g)
- Woda ciepła – 1 i 1/4 szklanki (300 g)
- Masło – 2 łyżki (25 g)
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Dynia, pestki – 1 łyżka (10 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj drożdże, miód, część ciepłej wody. Następnie dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj resztę mąki, rozpuszczone masło, sól, pozostałą wodę oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób ciasto (przez ok 10 minut). Będzie dość klejące, ale takie ma być.
- Miskę w środku lekko oprósz mąką, włóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 1,5h).
- Kiedy ciasto już wyrośnie, wyciągnij je z miski, chwilę wyrabiaj i podziel na 12 części. Z każdej uformuj bułeczkę i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż do wyrośnięcia na 15 minut.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajem lub samym białkiem i obsyp ziarnami. Piecz w 200C przez ok 15-20 minut.
Bułeczki orkiszowe z ziarnami są bardzo proste w przygotowaniu, a w dodatku smakują tak, jakby były z najlepszej piekarni!